12.1.19

Πρόωρες εκλογές ζητάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ...














Αντιδράσεις από την εθνικιστική αντιπολίτευση έφερε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο...
επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι, επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις προεδρικές που προγραμματίζονται τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου και ζήτησε τη Δευτέρα να διαλυθεί η Βουλή, να οριστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών και προσδιοριστεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών.

Παρότρυνε, παράλληλα, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αποδεχτούν τις εκλογές και να μην κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις του «ντροπιασμένου», όπως τον χαρακτήρισε, Ζόραν Ζάεφ.

«Ας πάμε στις κάλπες για να δούμε αν ο Ζάεφ απολαμβάνει ακόμα της εμπιστοσύνης των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η πλειοψηφία του λαού δεν υποστηρίζει τη συμφωνία, όπως σαφώς -είπε- φάνηκε από το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα πρέπει να αποποιείται τις ευθύνες του, ούτε να κρύβεται πίσω από τις 81 ψήφους που έκριναν την απόφαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πέρασαν «με μη συνταγματικό, παράνομο και εγκληματικό τρόπο, μέσω πιέσεων, απειλών, εκβιασμών και συναλλαγών παζαριού».

Απαντώντας στον Χρ. Μίτσκοτσκι ο Ζ. Ζάεφ τόνισε πως «οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν είναι η καλύτερη λύση» παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το κόμμα του, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τονίζοντας πως θα το συζητήσει με τους εταίρους του αλλά και τα όργανα του κόμματός του.

Δεν υπογράφει ο πρόεδρος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνείται να υπογράψει το διάταγμα που επικυρώνει τη Συμφωνία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ, που υποστήριξε ότι η υπογραφή του Ιβάνοφ δεν απαιτείται.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: