17.1.19

Με άγνωστο... ΘεοΧαρόπουλο...

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή ήταν μια σχετικά εύκολη διαδικασία για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σύσσωμα και χωρίς παραφωνίες καταψήφισε την...
κυβέρνηση και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς από την ηγεσία και ορισμένους βουλευτές του.

Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται πλέον στην επόμενη κοινοβουλευτική «βάσανο» που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εν όψει αυτής της ψηφοφορίας, ορισμένα δεδομένα στο κόμμα της Κεντροαριστεράς έχουν ήδη καταστεί απολύτως σαφή και κάποια άλλα παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Καταρχάς είναι ξεκάθαρη η θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εναντίον της συμφωνίας. Οπως έχει εξηγήσει η Φώφη Γεννηματά, πρόκειται για μια κακή συμφωνία, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και όταν έρθει για κύρωση η εισήγησή της προς τους βουλευτές είναι να καταψηφιστεί.

Η συντριπτική πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δείχνει να συμφωνεί με αυτή τη γραμμή. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές σκέψεις έκαναν λόγο για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα διαφοροποιήσεων. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν επικρατούν οι πιο ήπιες φωνές, σύμφωνα και με την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη.

Την ίδια ώρα όμως τα βλέμματα επικεντρώνονται στον βουλευτή Επικρατείας και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ενδέχεται να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα της απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο να δώσει θετική ψήφο.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Θεοχαρόπουλος, η συμφωνία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καλύπτοντας την πάγια εθνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Από την άλλη πλευρά έχει επισημάνει ως αρνητικά σημεία τα θέματα της ιθαγένειας και της γλώσσας, ενώ ως μία από τις προϋποθέσεις που έχει βάλει ήταν να προκηρυχθούν εκλογές αμέσως μετά τη σχετική ψηφοφορία. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει μόλις λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καθιστά το τελευταίο αυτό αίτημά του άκυρο.

Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις για τη στάση του θα λάβει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι μεταξύ των μελών του κορυφαίου οργάνου επικρατούν δύο βασικές απόψεις: η μία και πλειοψηφική που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μια δεύτερη η οποία συναρτά τις εξελίξεις με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορωθεί.

Στο μεταξύ κατά τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκε φημολογία και για δεύτερο βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής που σκεφτόταν να σπάσει την κομματική γραμμή και πιο συγκεκριμένα για τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Ο ίδιος φέρεται να διαψεύδει τα σχετικά σενάρια, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να στραφεί ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνεδρίαση της Κ.Ο. -πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- θα αποσαφηνίσει πλήρως τα σημεία εκείνα που μένουν για την ώρα θολά...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: