17.1.19

Έξι χρόνια από τη δολοφονία Λουκμάν...

Εκδηλώσεις μνήμης και συνέντευξη Τύπου για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν που στις 17 Ιανουαρίου 2013 έπεφτε νεκρός στα Πετράλωνα -την ώρα που πήγαινε στη λαϊκή με το...
ποδήλατό του για να πιάσει δουλειά- από επτά μαχαιριές που δέχτηκε από τους Χρ. Στεργιόπουλο και Διον. Λιακόπουλο.

Οι δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε πως το έγκλημα είχε ρατσιστικό κίνητρο -επιβαρυντική περίσταση που δεν είχε αναγνωριστεί στο κατηγορητήριο -γεγονός που επηρέασε την επιμέτρηση των ποινών των δύο καταδικασθέντων.

Η απόφαση του δικαστηρίου (αριθμός 398/2014) ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εφάρμοσε τη σχετική διάταξη για το ρατσιστικό έγκλημα. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα στοιχεία της υπόθεσης «δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία στο Δικαστήριο για τη διάπραξη του εγκλήματος υπαγορευόμενου από αισθήματα ρατσιστικού μίσους».

Σε εξέλιξη είναι η δίκη σε δεύτερο βαθμό και στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου αστυνομικός κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι, που έχουν ομολογήσει τη δολοφονία, παραδέχτηκαν και το ρατσιστικό κίνητρό της λέγοντας «Καλά δεν του κάναμε; Είναι αλλοδαπός, έρχονται στη χώρα μας και μας κάνουν κακό» («Ομολόγησαν το ρατσιστικό κίνητρο του εγκλήματος σε αστυνομικό!»).

Σήμερα στις 13:30 η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα και ο συνδυασμός «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης στο σημείο της δολοφονίας (Τριών Ιεραρχών 60, Πετράλωνα).

Το «παρών» θα δώσει ο πατέρας του θύματος, Χαντίμ Χουσεΐν, και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον Χ. Χουσεϊν, τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ, τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και επικεφαλής του συνδυασμού Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας Πέτρο Κωνσταντίνου και τον δικηγόρο της οικογένειας του Λουκμάν, Δημήτρη Ζώτο.

Οι ίδιοι φορείς έχουν προγραμματίσει στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη και πορεία στον τόπο της δολοφονίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: