23.1.19

Βυθίζονται στις Πρέσπες...

Ενός κακού μύρια έπονται για το Κίνημα Αλλαγής! Τις τελευταίες εβδομάδες, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο, το...
κόμμα της Κεντροαριστεράς έχει περιέλθει σε μια κατάσταση βαθιάς εσωστρέφειας και αποψίλωσης, με ηχηρές διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών του (π.χ. η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφ.Συν.»), αποχωρήσεις, καταγγελίες και μια σειρά από παρόμοια φαινόμενα που δίνουν την εντύπωση ενός φορέα σε αποδρομή.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί -ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής- να ανακόψει αυτή την παραλυτική κατάσταση με διάφορους τρόπους. Από τη μια, προχωρά σε επιθετικές κινήσεις όπως η διαγραφή Θεοχαρόπουλου, προκειμένου να στείλει μήνυμα πυγμής και για τυχόν παρόμοια κρούσματα.

Την ίδια ώρα, επιλέγει συμβιβαστικές ενέργειες για άλλα πολιτικά πρόσωπα που μετέχουν στο σχήμα, όπως ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου, έτσι ώστε να τηρηθούν οι ισορροπίες και να μην τιναχθεί το σχήμα στον αέρα, χάνοντας και τον τελευταίο εναπομείναντα εταίρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., πλην του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, σε μια καθυστερημένη απόπειρα, απόρροια του διαφαινόμενου διαζυγίου με τη ΔΗΜΑΡ και με σκοπό να δοθεί η εικόνα της φυγής προς τα εμπρός, η Φώφη Γεννηματά εξήγγειλε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου με αντικείμενο τη μετεξέλιξη του Κινήματος Αλλαγής σε ενιαίο φορέα.

Το εγχείρημα απέτυχε

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα καλά κρατούν. Μόλις χθες, έγινε γνωστή μία ακόμη παραίτηση, διευρύνοντας τον ήδη μεγάλο κατάλογο των παραιτήσεων του τελευταίου μήνα (Τάνια Καραγιάννη και Νίκος Τσολακίδης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Παπαγιαννάκης από Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων).

Πλήγμα με μεγάλη σημασία θεωρείται εξάλλου η αιφνίδια οικειοθελής απόσυρση του Θάνου Μωραΐτη από τις λίστες των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Λάμπρος Ρώσσης, γραμματέας Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής γραμματέας Ερευνας, Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή αποχώρησής του, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένο το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής λόγω ταύτισης με τη γραμμή της Ν.Δ. και υποστηρίζοντας την ενότητα και τη συνεργασία των κεντροαριστερών-προοδευτικών δυνάμεων.

Η επιστολή του κ. Ρώσση δεν θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αν δεν επρόκειτο για ένα στέλεχος που στήριζε τη Φώφη Γεννηματά, ανήκοντας στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντός της. Ως εκ τούτου συνιστά ένα γεγονός που έχει θορυβήσει άπαντες στα ανώτερα κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος το σφιχταγκάλιασμα με τον Μητσοτάκη και τον νεοφιλελευθερισμό. Δεν γίνεται να ανεχθεί ακόμη και τις ίδιες ανακοινώσεις με τη Ν.Δ. Δεν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος τα καλά λόγια του Αδωνη και των ακροδεξιών της Ν.Δ. Το εγχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέτυχε γιατί ταυτίστηκε με τον δεξιό κατήφορο», τονίζει ανάμεσα σε άλλα ο Λ. Ρώσσης στην επιστολή του και προσθέτει, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα ενός «νέου κύκλου» με «νέους αγώνες»:

«Πιστεύω σε μία νέα ενιαία Κεντροαριστερά, που θα γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Σε μία νέα ενιαία Κεντροαριστερά με συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων».

◼ Αργά το βράδυ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (11-5) την οριστική αποχώρηση του κόμματος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είχε προηγηθεί την Κυριακή η ενέργεια της Φ. Γεννηματά να διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από την Κ.Ο. λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: