21.1.19

Από τον Μπαρμπαρούση στον Σαμαρά...

Οποιος αναρωτιόταν για ποιο λόγο ο Ν. Μιχαλολιάκος αποφάσισε πριν από λίγες μέρες να επανεντάξει στη Χρυσή Αυγή τον...
βουλευτή Μπαρμπαρούση, έλαβε την απάντηση χτες το απόγευμα.

Γιατί το χτεσινό συλλαλητήριο λειτούργησε ως πρόσχημα στα Τάγματα Εφόδου των ναζιστών να επιτεθούν στο Κοινοβούλιο και να αποπειραθούν να το καταλάβουν, φωνάζοντας «Αλήτες προδότες πολιτικοί», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους ίδιους τους συγκεντρωμένους.

Ο Μπαρμπαρούσης είχε ζητήσει από τις Ενοπλες Δυνάμεις να κάνουν πραξικόπημα, να συλλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό και να εγκαθιδρύσουν στρατιωτικό καθεστώς. Οπως αποδείχτηκε χτες, οι ναζιστές θεώρησαν ότι ήρθε η ώρα να προκαλέσουν μόνοι τους την εκτροπή, χρησιμοποιώντας αυτό που ξέρουν καλά: την ωμή βία.

Βέβαια μόνοι τους οι χρυσαυγίτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Στόχος τους είναι να προκαλέσουν τα συντηρητικά ανακλαστικά του «βαθέος κράτους» και να αποκτήσουν τη στήριξη ή έστω την ανοχή των μηχανισμών του. Οσο μάλιστα η δίκη τους πλησιάζει στο τέλος της, τόσο θα πληθαίνουν οι απεγνωσμένες προσπάθειές τους να αναμείξουν στην εγκληματική τους δράση και άλλους πολιτικούς χώρους.

Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα δεν είναι όμως η Χρυσή Αυγή και οι συμπαραστάτες της. Αυτοί θα αντιμετωπιστούν από τις διωκτικές αρχές και την ποινική δικαιοσύνη. Το πολιτικό πρόβλημα είναι η ανοχή της Ν.Δ. σ' αυτές τις συμπεριφορές, η κάλυψη της ακροδεξιάς και αντικοινοβουλευτικής βίας με το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε «σοβαρή αφορμή» για τη χρήση χημικών από την αστυνομία και το κλείσιμο του ματιού σε συμπεριφορές σαν του Μπαρμπαρούση.

Αφήνοντας στον Αντώνη Σαμαρά πλήρη ελευθερία στη χάραξη της κομματικής γραμμής για το Μακεδονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο υπαναχώρησε σε θέσεις Πολιτικής Ανοιξης και ΛΑΟΣ για το ζήτημα αυτό, αλλά επέτρεψε να ηγεμονεύσουν οι ακροδεξιές φωνές της παράταξής του σε όλες τις κινητοποιήσεις και εν τέλει στη χτεσινή συγκέντρωση.

Ας μην ξεχνάει όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. ότι την πρώτη αιματηρή δημόσια εμφάνισή της η Χρυσή Αυγή την πραγματοποίησε σε ένα άλλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, τον Δεκέμβριο του 1992 και πάλι στην Αθήνα. Και τότε δεν ήταν πρωθυπουργός ο Τσίπρας, αλλά ο πατέρας του. Και υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: