22.1.19

Η τελευταία σταγόνα του Ποταμιού...

Επειτα από πέντε χρόνια πολιτικής ζωής και τέσσερα χρόνια παρουσίας στη Βουλή, το Ποτάμι έπαψε από χθες να υπάρχει ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Η πρωτοβουλία ενός δημοφιλούς δημοσιογράφου, του Σταύρου Θεοδωράκη, να εγκαταλείψει την...
επιτυχημένη καριέρα του στα ΜΜΕ και να ιδρύσει ένα πολιτικό κόμμα τα χρόνια του Μνημονίου δείχνει να βαδίζει προς το τέλος της και μάλιστα με τρόπο μάλλον άδοξο.

Ηταν Φεβρουάριος του 2014 όταν σε σύσκεψη του protagon.gr, ο Σταύρος Θεοδωράκης έριχνε τη «βόμβα»: δημοσιογραφία τέλος, εστιατόριο «Αλάτσι» τέλος και ίδρυση ενός νέου και διαφορετικού πολιτικού κόμματος.

Το ιδεολογικό του στίγμα σχετικά ασαφές, αλλά το προφίλ του ήταν φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά κοινή ομολογία συγκέντρωσε ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό ως υποψήφιους βουλευτές, εθελοντές και εν γένει υποστηρικτές, ωστόσο οι περισσότεροι σταδιακά απομακρύνθηκαν.



Ο ίδιος ο επικεφαλής του ουδέποτε αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό «κεντροαριστερός». Δήλωνε πάντοτε κεντρώος, πολέμιος του λαϊκισμού, αν και πολλές φορές έπεσε στην παγίδα του.

Το Ποτάμι είχε από την αρχή του δύο όχθες, μία με αναφορά στην Αριστερά και μία στη Δεξιά. Είχε στελέχη π.χ. από την ανανεωτική Αριστερά ή/και τη ΔΗΜΑΡ (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Μίλτος Κύρκος, Σπύρος Δανέλλης), στελέχη από την Κεντροδεξιά, όπως ο επιλαχών ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Αμυράς, πρόσωπα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τον φιλελεύθερο χώρο κ.λπ.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το Ποτάμι με 6,6% εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μίλτο Κύρκο. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, στην προεκλογική περίοδο αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ένας εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος τού –καλπάζοντος τότε– ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 εκλέγει 17 βουλευτές στην ελληνική Βουλή (6,05%), ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί πρώτα με τον Πάνο Καμμένο και του προτείνει εκ των υστέρων αν θέλει να μετάσχει. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Ακολούθησε το ταραχώδες α’ εξάμηνο του 2015, όπου το Ποτάμι στάθηκε απέναντι στους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Στη συνέχεια άρχισε να ταυτίζεται με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πέφτει στο 4,1% και τους 11 βουλευτές.

Από τότε αρχίζουν οι εσωτερικές έριδες και οι αποχωρήσεις των βουλευτών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2019, οπότε η εναπομείνασα κοινοβουλευτική ομάδα διαλύθηκε και τυπικά, μετά την ξαφνική παραίτηση του Γ. Αμυρά. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2016 άρχισε να συμπιέζει δημοσκοπικά το Ποτάμι, το οποίο αντιμετώπιζε ταυτόχρονα κρίση ταυτότητας και στρατηγικής.

Το 2017 επιχείρησε τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά για ένα νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που τον Ιούνιο του 2018 οδηγήθηκε σε διαζύγιο με αφορμή τις Πρέσπες. Το τελευταίο συνέδριό του τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε τη μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., χωρίς να είναι καν βέβαιη η αυτόνομη κάθοδος του κόμματος.

Η κριτική των στελεχών

Μόνιμη κριτική από τα στελέχη που απομακρύνθηκαν από το Ποτάμι ήταν οι βολές για συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας αποκλειστικά γύρω από το επιτελείο του επικεφαλής, απουσία περιφερειακής οργάνωσης, έλλειψη ερεισμάτων σε κοινωνικούς φορείς.

Παρά τα λάθη του, στήριξε τόσο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, υπερψήφισε σειρά διατάξεων στη Βουλή για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και όταν διαφωνούσαν οι συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛΛ. (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αλλαγή ταυτότητας φύλου, τέμενος στην Αθήνα). Τελική του πράξη, η στήριξη από τους τρεις τελευταίους βουλευτές του (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών για τη λύση του Μακεδονικού.

Η διάλυση της Κ.Ο. επισημοποιήθηκε χθες το πρωί με μια επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος επικαλείται τη διαφωνία του στο Μακεδονικό. Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε το κόμμα, καθώς ο ίδιος ο κ. Αμυράς διαβεβαίωνε κατηγορηματικά, τόσο στη συνάντησή του με τον Στ. Θεοδωράκη όσο και στην ευρεία σύσκεψη που ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κόμμα.

Στον δικό του αποχαιρετισμό μέσω facebook προχώρησε και ο Γρ. Ψαριανός. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βουλευτές, με κοινό τους κείμενο το Σάββατο, είχαν προαναγγείλει την αποχώρησή τους, η οποία συνέβη τελικά νωρίτερα του αναμενόμενου. «Μας λάβωσαν - δεν μας σκότωσαν. Δεν μας σταμάτησαν – συνεχίζουμε», δήλωσε χθες ο ανεξάρτητος –πλέον– βουλευτής Σταύρος Θεοδωράκης, ως αντίβαρο στο εξαιρετικά βαρύ κλίμα που επικρατεί από χθες στα γραφεία της οδού Σεβαστουπόλεως...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: