19.1.19

Ειρηνική η δέκατη πορεία των «κίτρινων γιλέκων»...



...στο Παρίσι...

Χωρίς επεισόδια αλλά με λίγες συλλήψεις ολοκληρώθηκε η πορεία των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι. Πορείες και διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, παρά το άνοιγμα που έκανε προς το κίνημα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και την έκκληση σε διάλογο.

Σύμφωνα με...
την αστυνομία, στη γαλλική πρωτεύουσα συνελήφθησαν 12 άτομα. Στο Παρίσι είχαν αναπτυχθεί 5.000 αστυνομικοί.

Η πορεία, στην οποία οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Πολίτες σε κίνδυνο», ξεκίνησε από το Μνημείο των Αναπήρων, όπου έγινε και μια μικρή τελετή στη μνήμη των δέκα πολιτών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, αλλά και για να τιμήσουν τους εκατοντάδες τραυματίες των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου.

Οι διαδηλωτές επέκριναν την αστυνομία για την εκτεταμένη χρήση βίας και τις πλαστικές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών.

«Δεν είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζονται οι πολίτες με αυτό τον τρόπο», τόνισε μια διαδηλώτρια. «Κάθε Σάββατο άνθρωποι τραυματίζονταν».

Περίπου 80.000 αστυνομικοί είχαν σταλεί και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, για δέκατο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.

Το «άνοιγμα» Μακρόν

Προκειμένου να κατευνάσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε σήμερα Σάββατο την έναρξη «μεγάλης διαβούλευσης», ώστε όπως είπε ενώπιον δημάρχων στη Νορμανδία «να γίνει μια συζήτηση χωρίς ταμπού».

Με ανοιχτή επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει «35 ερωτήματα» και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά.

«Αν υπάρχουν έξυπνες ερωτήσεις, θέματα τα οποία δεν έχω δει αλλά αναδύονται, θα τα συμπεριλάβουμε επίσης. Δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο ταμπού τη στιγμή που συζητάμε», τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει 10 ραντεβού σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης διαβούλευσης και σε αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Γκασνί, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, χαρακτήρισε την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» μια «ευκαιρία για να ενεργήσουμε πιο δυναμικά και πιο βαθιά».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: