17.1.19

Την επιστροφή του δικομματισμού έδειξε ο Τσίπρας...

Έχοντας στις αποσκευές του τις 151 ψήφους που πήρε από τη χθεσινή διαδικασία ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα με ορίζοντα τον Οκτώβριο του 2019. Μπορεί ακόμα και στελέχη της πλειοψηφίας να...
μην αποκλείουν οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός χθες “νομιμοποίησε” την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία παρά τα όσα υποστήριζε η ΝΔ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια διευκρίνισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ξεχωριστή διαδικασία σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. “Το ερώτημα που θα κληθούμε να απαντήσουμε είναι αν θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει ως το τέλος της τετραετίας”, σημείωσε και με “όπλο” τη ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ και όσα αναφέρει για την εθνότητα και τη γλώσσα “πέταξε το μπαλάκι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή για κύρωση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να θεωρούν πως η σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη δίνει πολλούς πόντους στον πρωθυπουργό και για αυτό τον λόγο δεν δίστασε να προσκαλέσει για άλλη μια φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τηλεμαχία.

Εκτός από τη γαλάζια παράταξη το “πρέσινγκ” του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ θα είναι ασφυκτικό όλο το επόμενο διάστημα και αυτό φάνηκε από την αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή και το μεγάλο κενό, που όπως υποστήριξε, υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η προσπάθεια συρρίκνωσης των ποσοστών της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως είναι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στη σφοδρή κριτική που δέχεται από τη Φώφη Γεννηματά στην οποία υπενθύμισε χθες, όπως και στον Σταύρο Θεοδωράκη, πως μαζί τους πέρασε τα προηγούμενα 4 χρόνια όλα τα προοδευτικά νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή. 

Ο πρωθυπουργός πρόεβλεψε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και χάραξε πιο έντονα από ποτέ τη διαχωριστική γραμμή με την ΝΔ πάνω στην οποία θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές. Από τη μια ο προοδευτικός πόλος της Κουμουνδούρου και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση που συνδυάζει τον άγριο νεοφιλελευθερισμό με τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Επιχειρώντας να στριμώξει ακόμα πιο πολύ τη Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών την ταύτισε με τη ΝΔ σημειώνοντας πως ακόμα και η ομιλία της ήταν ίδια με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας και η ολοκλήρωση των διαδικασιών στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα μηνύματα που έρχονται από το Ποτάμι, σε σχέση με τη στάση του κόμματος για το ονοματολογικό, είναι ακόμα θολά και αρκετά πράγματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στη Σεβαστουπόλεως. Η χθεσινή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη πάντως, πως “ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθετώς, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση”, αποκωδικοποιήθηκε θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την περίπτωση “ατυχήματος” την εξετάζουν στο Μαξίμου και για αυτό τα “ραντάρ” προσπαθούν να εντοπίσουν πρόσωπα που μέσα από το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ενδεχομένως να το κάνει στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή, ενώ “κλειδί” θα αποτελέσει το αν η Φώφη Γεννηματά επιβάλει κομματική πειθαρχία.

Στελέχη της πλειοψηφίας δεν κρύβουν πως αν δεν πετύχουν το απόλυτο “151” θα πρόκειται για μια “πύρρειο νίκη”, αφού πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορεί να πατά σε αυτό και να μιλά ακόμα και για ανάγκη ακύρωσης της Συμφωνίας. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ανέφερε στη Βουλή στη ρηματική διακοίνωση από την ΠΓΔΜ διευκρινίζεται πως “ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα. Η δε Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών”...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: