16.1.19

Δέσμιος των επιλογών του

Στο χθεσινό κύριο άρθρο μας καταγγείλαμε τη δράση ενός παρακράτους που τις τελευταίες ημέρες απειλεί βουλευτές της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, για να μην ψηφίσουν τη...
Συμφωνία των Πρεσπών και να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο άρθρο μας υπογραμμίζαμε: «Ολα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είχαν αποδοκιμάσει τις απειλές και τους εκβιασμούς. Τα επικρότησαν, όμως, με τη δημόσια σιωπή τους».

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ελπίζαμε ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία και θα διακήρυττε την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας του πολιτεύματος. Θα καταδίκαζε, δηλαδή, τις επιθέσεις κατά βουλευτών και θα υπερασπιζόταν το δικαίωμά τους να ενεργούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Δεν το έπραξε, μολονότι από τη Ν.Δ μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη -η οποία είναι και παλαιότερη από αυτόν στην πολιτική- καταδίκασε την προσπάθεια επηρεασμού της συνείδησης βουλευτών μέσω της στοχοποίησής τους, του εκφοβισμού και των εκβιασμών. Συμβολικά σημεία των καιρών.

Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε αποδείξεις για το εξαιρετικό πολιτικό κριτήριο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κινείται σταθερά στο έδαφος της εξασφάλισης της εσωκομματικής συναίνεσης, συμβιβαζόμενος στο πιο συντηρητικό επίπεδο.

Είναι επίσης αλήθεια ότι δεν φαίνεται καθόλου πως στην πολιτική συμπεριφορά του επιμένει στις αρχές του.

Δεν έχουμε κάτι προσωπικό εναντίον του, μας είναι συμπαθής. Η κριτική που του ασκούμε προκύπτει από την πολιτική στάση του στο διάστημα που είναι αρχηγός της Ν.Δ και, φυσικά, από τη στάση του στο επίμαχο ζήτημα των επιθέσεων και των απειλών κατά βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται πολύ καλά ποιους ανέμους απελευθερώνει με τη θέση που παίρνει. Νομίζει πως θα τους ελέγξει εάν γίνει πρωθυπουργός και ότι θα τους χρησιμοποιεί πάντοτε για το συμφέρον του. Για να δίνουν αέρα στα πανιά του.

Για άλλη μια φορά, όμως, θα βρεθεί δέσμιος των δυνάμεων που απελευθέρωσε, όπως έγινε δέσμιος της Ακροδεξιάς, στην οποία στηρίζεται για να κάνει πατριδοκαπηλική αντιπολίτευση. Αυτό είναι κακό για τη χώρα. Ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που τα φέρει η ζωή να γίνει πρωθυπουργός...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: