5.1.19

Επίσημα αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας...

Το σχίσμα μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας είναι πλέον γεγονός και αναμένεται να...
τροφοδοτήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, αφού o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα στο Φανάρι τον τόμο που αναγνωρίζει και παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στην ομιλία του, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υπογράμμισε ότι από σήμερα αυτή εντάσσεται στις δεκατέσσερις εκκλησίες που συγκροτούν «όλον τον θεσμόν» της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Ο ευσεβής Ουκρανικός λαός ανέμενε την ευλογημένην ταύτην ημέραν επί επτά ολοκλήρους αιώνας και, ιδού, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου διά να απολαύση και αυτός, ως και πλείστοι προ αυτού Ορθόδοξοι λαοί, του θείου δώρου της χειραφετήσεως και της ανεξαρτησίας και αυτοδιοικήσεως, ελεύθερος πάσης έξωθεν εξαρτήσεως και επεμβάσεως, ουχί πάντοτε στοργικής και σεβομένης την ιδιοπροσωπείαν αυτού υπαρξάσης» σημείωσε.

Ο Βαρθολομαίος συνέχισε λέγοντας το εξής: «Ήτο δικαίωμά Σας, Μακαριώτατε να ζητήτε και να διεκδικήτε την αυτοκεφαλίαν Σας. Ήτο δικαίωμα και προνόμιον της Μητρός Σας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να Σας χορηγήση το καθεστώς τούτο της αυτοκεφαλίας».

Ο Πατριάρχης χαιρέτησε την παρουσία του Ποροσένκο, «ο οποίος πολύ επεθύμησεν ιδείν την ημέραν ταύτην, την μεγάλην και επιφανή, εκφράζων την ενδόμυχον επιθυμίαν και ευχήν και παράκλησιν του λαού του να απολαύση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του».

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προσωπικά στον Βαρθολομαίο και προς την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης αναφέροντας πως η Εκκλησία της Ουκρανίας δεν θα ξεχάσει ποτέ όλα όσα της προσέφερε από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

Τέλος, ο Πατριάρχης απένειμε τον Σταυρό Παναγίας της Παμμακαρίστου στον Ποροσένκο, ο οποίος από την πλευρά του του απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Τιμής Α’ Τάξεως του ουκρανικού κράτους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: