21.1.19

Επανέλαβε τα περί μονοδρόμου η Μέι...



...για το Brexit...

Το μπαλάκι στη βρετανική Βουλή πέταξε η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία (το αποκαλούμενο ως «σκληρό Brexit»). Την ίδια στιγμή, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς...
η τελική ημερομηνία για επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής λύσης με τους Ευρωπαίους έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου. 

Στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων -με αφορμή την προθεσμία που έλαβε η Μέι για παρουσίαση ενός εναλλακτικού σχεδίου για το Brexit, μετά τη συντριπτική απόρριψή του την περασμένη εβδομάδα- η πρωθυπουργός δεν προσκόμισε κάποια νέα επιλογή ή ένα καινούριο σχέδιο, αλλά περιορίστηκε να στείλει μηνύματα (προς πολλούς αποδέκτες) για τον αντίκτυπο που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε.

«Η μεγάλη ανησυχία...»

Όπως υποστήριξε η Μέι, «η μεγάλη ανησυχία είναι η πιθανότητα να βγει η Βρετανία από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία». Τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί που θέλουν η κυβέρνηση να το αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η Μέι τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έντιμοι με το βρετανικό λαό για το τι σημαίνει αυτό» (σ.σ.: έξοδος χωρίς συμφωνία). Ο σωστός τρόπος να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό, είπε η πρωθυπουργός, είναι να εγκρίνει η Βουλή τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο άλλος εγγυημένος τρόπος -συμπλήρωσε- είναι να ανακληθεί το άρθρο 50, «το οποίο σημαίνει ότι θα παραμείνουμε στην Ε.Ε. Υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραταθεί το άρθρο 50. Αλλά αυτό δεν αποκλείει τη μη συμφωνία, απλώς μεταθέτει την ώρα της απόφασης». 

Απέρριψε ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, η Μέι υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να πάμε αντίθετα με το αποτέλεσμα». Όπως τόνισε, «μερικοί έχουν υποστηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα... όμως το καθήκον μας είναι να εφαρμόσουμε την απόφαση του πρώτου».

Συμπλήρωσε ότι η ίδια «φοβάται» ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα «θα δημιουργήσει προηγούμενο. Θα απαιτηθεί παράταση του άρθρου 50, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναστείλουμε βουλευτές στην ευρωβουλή τον Μάιο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα». 

«Να γίνει σεβαστή η συμφωνία του Μπέλφαστ»

Αναφορικά με το αποκαλούμενο «backstop» (το σημείο – αγκάθι της συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε.), είπε ότι «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή η συμφωνία του Μπέλφαστ και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία "σκληρών συνόρων" μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, ούτε συνόρων στη θάλασσα της Ιρλανδίας. «Πότε δεν σκέφτηκα να ξανανοίξει η συμφωνία του Μπέλφαστ», υπογράμμισε.

Σχετικά με το backstop, δήλωσε ότι υπάρχουν  δύο βασικά σημεία: «ο φόβος ότι θα παγιδευτούμε σε αυτό μόνιμα, καθώς κι οι ανησυχίες ότι η Β. Ιρλανδία θα έχει διαφορετική μεταχείριση από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συζητήσω κι άλλο το θέμα με τους βουλευτές και τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων θα τα μεταφέρω στην Ε.Ε.», υποσχέθηκε η Μέι

Η πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα καταργηθεί το τέλος που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για να εγκατασταθούν στη Βρετανία, τόνισε ότι θέλει η Βουλή να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο, υποστήριξε σε όλους τους τόνους ότι η ίδια έχει αλλάξει προσέγγιση στο θέμα του Brexit και δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα ενημερώσει περαιτέρω τους βουλευτές για την πρόοδο των συζητήσεων στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. 

Πυρά Κόρμπιν κατά Μέι

Συνεχείς βολές επιφύλαξε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά της Μέι, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πρωθυπουργός «βρίσκεται σε καθεστώς άρνησης για το μέγεθος της ήττας που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδας».

Επίσης, χαρακτήρισε ως απάτη τις υποτιθέμενες διακομματικές συνομιλίες που ανέφερε η Μέι ότι έχει -και στις οποίες οι Εργατικοί δεν συμμετέχουν. 

«Η τακτική της Μέι με την Ε.Ε. δείχνει να έχει αποτύχει», υποστήριξε ο Κόρμπιν και ζήτησε από την πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ότι εάν η Βουλή περάσει τροποποίηση που πετύχει έξοδο χωρίς συμφωνία, αυτή θα το τηρήσει. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τροποποιήσεις που θα αποκλείουν ένα "σκληρό" brexit. 

«Φάντασμα» το plan B 

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι είχε υποστηρίξει ότι είναι μάλλον απίθανο να γίνει μια δεύτερη ουσιαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, υποβαθμίζοντας την πεποίθηση πολλών ότι για το plan B της Μέι θα ψηφίσει η Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. 

Η ψηφοφορία που θα γινόταν στις 29 Ιανουαρίου, είπε ο εκπρόσωπος, δεν θα ήταν «μια δεύτερη δεσμευτική ψηφοφορία» και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει σχέδιο όπου θα αναφέρεται με λεπτομέρειες το επόμενο στάδιο των κινήσεων της Μέι προκειμένου να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Αντίθετα θα είναι πιθανότατα ένα «όχημα» για πολλαπλές λύσεις από τους βουλευτές, που θα επιχειρήσουν να περάσουν δικές τους τροπολογίες. 

Δυσφορία από τους Ευρωπαίους

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την Τερέζα Μέι.

Από την πλευρά τους, απέρριψαν μία ριζική επαναδιαπραγμάτευση του backstop και ζήτησαν έναν εναλλακτικό σχέδιο που να μπορεί να περάσει με επιτυχία από τη βρετανική Βουλή.

«Η συμπάθεια, η υπομονή και η ετοιμότητα να περιμένουμε μέχρι να διευκρινιστεί η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά σημαντικές για να αποφευχθεί το χειρότερο», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και έμπιστος συνεργάτης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για να σπεύσει να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για πολιτικές σκοπιμότητες». 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: