18.1.19

Απεργία των δημοσιογράφων στο Β. Αιγαίο...



...στις 22 Ιανουαρίου...

Έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και με αίτημα να μην αναβληθούν για μια ακόμη φορά οι δίκες σε βάρος ατόμου που επιτέθηκε διαδικτυακά κατά δημοσιογράφων της...
Μυτιλήνης συκοφαντώντας τους, απειλώντας τους και εξυβρίζοντάς τους, οι δημοσιογράφοι του Βόρειου Αιγαίου προχωρουν σε απεργία. Θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της επόμενης Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να επιτέθηκε μέσω του Διαδικτύου κατά δυο δημοσιογράφων στη Μυτιλήνη, το Σεπτέμβριο του 2017 και το Σεπτέμβριο του 2018 και κατηγορείται στην πρώτη περίπτωση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή, εξύβριση κατά συρροή και απειλή. Και στη δεύτερη περίπτωση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Μετά τις μηνύσεις που είχαν υποβάλει οι δημοσιογράφοι ο κατηγορούμενος συνελήφθη και στις δυο περιπτώσεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Έκτοτε όμως η εκδίκαση αναβάλλεται είτε λόγω παρέλευσης ωραρίου είτε για επικαλούμενους λόγους υγείας του κατηγορουμένου.

Την επόμενη Τρίτη 22 Ιανουαρίου προσδιορίστηκε να εκδικαστούν οι δυο αυτές υποθέσεις από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, η πρώτη με σειρά 53 και η δεύτερη με σειρά 63 (τελευταία) με ορατό τον κίνδυνο της αναβολής των εκδικάσεων για μια ακόμα φορά, λόγω παρελεύσεως ωραρίου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι παρά την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεσο έλεγχο "κάθε περιστατικού βίας σε βάρος δημοσιογράφων" οι υποθέσεις των συναδέλφων ορίστηκαν να εκδικαστούν στις τελευταίες θέσεις του πινακίου. Για να μην αναβληθούν για ακόμη μια φορά λόγω παρέλευσης ωραρίου και για να προστατευθεί η απρόσκοπτη ελευθερία του Τύπου ζητούμε να εκδικαστούν οι υποθέσεις, να σταματήσουν οι επιθέσεις και η τρομοκρατία κατά των δημοσιογράφων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Έτσι καλεί τους δημοσιογράφους «να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά σε μία προσπάθεια να καταδειχθεί δυναμικά το μείζον πρόβλημα που αφορά στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες κάτω από, τις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου και στις συνεχιζόμενες απειλές κατά δημοσιογράφων από ακραία στοιχεία που επιχειρούν να φιμώσουν τον μη αρεστό δημοσιογραφικό λόγο. Αλλά και για να γίνει σαφές ότι οι δημοσιογράφοι απαιτούν να μπει τέλος στην ατιμωρησία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των επιθέσεων κατά των δημοσιογράφων».

Επίσης, καλεί σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, «στις 9 το πρωί της Τρίτης», τόσο τους δημοσιογράφους όσο και τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: