11.1.19

Απόψε ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών...



...στην ΠΓΔΜ

Διάγγελμα Ζάεφ στις 22:00 ώρα Ελλάδος...

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ είναι στραμμένα τα βλέμματα των Σκοπίων και της Αθήνας με...
τον Ζόραν Ζάεφ να αναζητά την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ώστε να επικυρωθούν οι συνταγματικές αλλαγές. Πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον τον «μαγικό» αριθμό ογδόντα και η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Το βράδυ η ψηφοφορία για την τελική επικύρωση. 

Επιτεύχθηκε συμφωνία

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Η συνεδρίαση της Βουλής και οι σχετικές ψηφοφορίες για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή από τα Σκόπια ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην efsyn.gr ότι η κυβέρνηση βρήκε την απαραίτητη πλειοψηφία και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο βουλευτές του BESA θα ψηφίσουν υπέρ.

Το θρίλερ πίσω από τη Συμφωνία

Οι αναβολές οφείλονταν στην «εμπλοκή» με τους βουλευτές του αλβανικού BESA για τις τεχνικές διατυπώσεις της υπηκοότητας. 

Όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, η καθυστέρηση οφειλόταν σε συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA» Μπιλάλ Κασάμι και τους βουλευτές του, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη τους. Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ένας εκ των δύο βουλευτών δεν έδινε τη συγκατάθεσή του εμμένοντας στο ζήτημα της υπηκοότητας. Ο Ζ. Ζάεφ συναντήθηκε και με τους οκτώ πρώην βουλευτές του VMRO. 

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκοότητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην «μακεδονική γλώσσα» θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

Πάντως θεωρούνταν πολύ δύσκολο να σηκώσουν οι δύο Αλβανοί βουλευτές το βάρος της αποτυχίας της συνταγματικής αλλαγής με παρεπόμενο την κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη μη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναν στρατηγικό στόχο του συνόλου των Αλβανών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το κουράγιο του Ζάεφ και του Τσίπρα» και εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί επιτυχώς και εντός των χρονικών ορίων η διαδικασία. Από τη Ρουμανία, ο κ. Γιούνκερ ενθάρρυνε και τα δύο κοινοβούλια «να πράξουν αυτό που η ιστορία απαιτεί».

Διάγγελμα Ζάεφ

Η ψηφοφορία ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προανήγγειλε ότι στις 22:00 ώρα Ελλάδος θα απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες της γειτονικής χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: