21.1.19

«Σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι «Πρέσπες»...

Μέσα σε ένα έντονα πολωμένο κλίμα, μετά το χθεσινό συλλαλητήριο, αρχίζει για την κυβέρνηση η "εβδομάδα των Πρεσπών". Η μαζική κινητοποίηση σημαδεύτηκε από τα επεισόδια, τα οποία αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ με το Μαξίμου να ζητά από την...
αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει την ακροδεξιά βία που προκάλεσε τον τραυματισμό αστυνομικών. Το "πινγκ πονγκ" ανακοινώσεων ήταν συνεχές χθες μεταξύ των δυο διεκδικητών της εξουσίας δίνοντας τον τόνο της σύγκρουσης ενόψει της ψήφισης του ονοματολογικού στα τέλη της εβδομάδας. 

Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν μπει από τον πρωθυπουργό από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή γνωρίζοντας πως η "μάχη " θα κορυφωθεί και θα πάρει για άλλη μια φορά προσωπικά χαρακτηριστικά. Στο Μαξίμου θα συνεχίζουν να χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει το κόμμα πιέζοντας παράλληλα τη Φώφη Γεννηματά να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Το πρώτο δείγμα της σύγκρουσης θα φανεί  σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα και θα έχει να κάνει με τη σύνθεσή της, τις θέσεις των κομμάτων, αλλά και με τη νέα γεωγραφία της Βουλής. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ο διάλογος θα είναι εξαντλητικός για αυτό έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας να διαρκέσουν ακόμα και 3 ημέρες.

Μια δήλωση χθες του Γιώργου Μαυρωτά στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή "ΑΚΡΑΙΩΣ" του Τάκη Χατζή προκάλεσε νέα ερωτηματικά ως προς τη θέση του Ποταμιού. "Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο κ. Ζουράρις δεν είναι σαν το φρέσκο γάλα που έχει διάρκεια μια εβδομάδα. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνεται στην κυβέρνηση. Μετά δεν μπορείς να πεις στο κομβικό σημείο για το οποίο έγινε η ψήφος εμπιστοσύνης, εγώ τώρα δεν το ψηφίζω το συγκεκριμένο", τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πουν εύκολα το “ναι” στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο της Ηρώδου Αττικού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και μέσα στο Σαββατοκύριακο με πολλά κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν πως η ψηφοφορία θα δικαιώσει την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι τέλους. Αν και διατηρούνται χαμηλοί τόνοι, προκειμένου να μην προκληθούν περισσότερα προβλήματα στα μικρότερα κόμματα καθώς και στους βουλευτές που στηρίζουν την πλειοψηφία, το νούμερο “153" είναι ο στόχος του Μαξίμου υπολογίζοντας στις ψήφους των: Θανάση Θεοχαρόπουλου, Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Κατερίνας Παπακώστα, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκουδη. 

Υπάρχουν αρκετοί στην Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπό την πίεση του νέου “δικομματισμού” θα κληθούν σύντομα να διαλέξουν στρατόπεδο. Στηρίζουν πολλά στα αντιδεξία αισθήματα πολλών στελεχών που έζησαν από κοντά τον παλαίο δικομματισμό με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τον “αριστερό δρόμο” έδειξε χθες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προκαλώντας χαμόγελα στο Μαξίμου, αφού βλέπουν να ανοίγει η προοπτική συμμαχίας με την ΔΗΜΑΡ.  

Με σκεπτικισμό είδαν, πάντως αρκετοί από την πλειοψηφία τη στάση του Πάνου Καμμένου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ. Γνωρίζουν πως ο πρώην υπουργός Άμυνας θα βάλει την πολιτική του επιβίωση πάνω από την πολύ καλή σχέση που είχε οικοδομήσει με τον πρωθυπουργό όλο το προηγούμενο διάστημα. Το casus beli ήταν ένα πρώτο “καμπανάκι” από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που στελέχη του μείνουν στην κυβέρνηση, ενώ ουσιαστικά επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση πρώην συνεργατών του...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: