22.1.19

O Κουμουτσάκος και οι... εξωγήινοι...


Ένα προς ένα κατέρριψε τα επιχειρήματα της ΝΔ ο Γ. Κουμουτσάκος τόσο για το ζήτημα της ιθαγένειας όσο και της...
γλώσσας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, παρουσιάστηκε ανεπαρκής σε στοιχειώδη ζητήματα διεθνούς δικαίου παρά το πλούσιο διπλωματικό του παρελθόν.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ άρχισε δυναμικά την τοποθέτησή του αποδεικνύοντας ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως η ισχύουσα ονομασία της γείτονος «Δημοκρατία της Μακεδονίας», θα μετατραπεί σε «Βόρεια Μακεδονία» όταν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Σημειώνει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει το σύνολο του κειμένου Συντάγματος. Αυτό είναι γεγονός. Και δεν το καταθέτει γιατί δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει επειδή δεν έχει τεθεί σε ισχύ» είπε και προσπάθησε να εξηγήσει τα λεγόμενά του τονίζοντας: «Απόδειξη αυτού είναι ότι η ρηματική διακοίνωση με την οποία πληροφορούν τα Σκόπια την ελληνική κυβέρνηση για τις τροπολογίες φέρει ως τίτλο "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Το ίδιο το έγγραφο της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει για την αλλαγή του Συντάγματος -βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών- δηλαδή, "Βόρεια Μακεδονία", φέρει τον τίτλο "Δημοκρατία της Μακεδονίας"».

«Προφανώς…» σχολίασε δηκτικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών από την Ελληνική Βουλή, με τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει θεωρώντας όσα είπε «απόδειξη ότι οι αλλαγές του Συντάγματος δεν έχουν τεθεί σε ισχύ».

Εν συνεχεία, έβαλε τη συμφωνία στο ζύγι, προσπαθώντας να εντοπίσει τα κέρδη και τις ζημίες της χώρας από αυτήν. Παραδέχτηκε, λοιπόν, ότι οι πολίτες της Βορείου Μακεδονίας θα λέγονται «Μακεδόνες / πολίτες της Βορείου Μακεδονίας». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια, προσθέτοντας όμως ότι μεταφράζεται και ως εθνικότητα, ενώ έψεξε την κυβέρνηση που δεν επέβαλλε τον όρο citizenship που είναι πιο «καθαρός». «Το δώσατε γιατί εάν το διαπραγματευόσασταν ενδεχομένως να το είχατε πετύχει» συμπέρανε.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και για το ζήτημα της γλώσσας, καθώς παραδέχτηκε ότι η γλώσσα των γειτόνων είναι σλαβική! «Αναγνώριση της γλώσσας ως Μακεδονικής» είπε και εμπαίζοντας την κοινή λογική συμπλήρωσε: «Έστω κι αν πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Και που είναι σλαβική και λοιπόν; Σλαβική είναι και η βουλγάρικη. Από κάποιους μιλιέται. Από τους Βούλγαρους στην Βουλγαρία. Και η ρωσική. Από τους Ρώσους στη Ρωσία». Μάλιστα, παίρνοντας πιθανώς παράδειγμα από τον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέρθηκε σε εξωγήινους: «Αυτή η Μακεδονική γλώσσα από ποιους μιλιέται; Από Αρειανούς;»

Άγγελος Προβολισιάνος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: