15.1.19

Τα δύο βαριά, πολιτικά unfair...



...του Κυριάκου Μητσοτάκη...

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επέλεξε με το «καλημέρα» να εκτοξεύσει τους...
δείκτες της πόλωσης. Το γιατί το έκανε το γνωρίζει μόνον το επιτελείο της ΝΔ – όπως και το τί ακριβώς μπορεί να αποδώσει η τοξική πόλωση σε ένα κόμμα με συσπείρωση που ξεπερνά ήδη το 85%, και που η μόνη δεξαμενή που του απομένει για την διεύρυνση της εκλογικής του επιρροής είναι το μετριοπαθές κέντρο.

Η επιλογή αυτή όμως του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέκρουσε σε δύο βαριά, και προσωπικά, πολιτικά unfair: Το πρώτο ήταν η ευθεία σύγκριση του νέου υπουργού Αμυνας κι έως χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη με τον στρατηγό της χούντας Γρηγόρη Σπαντιδάκη. Το δεύτερο ήταν η στοχοποίηση του Σπύρου Δανέλλη, λίγες ώρες αφότου ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής – και επί δεκαετίες από τους πλέον συνεπείς υπέρμαχους της λύσης του Mακεδονικού – είχε δώσει στοιχεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για απειλές που δέχεται τόσο για την ζωή του όσο και για την οικογένειά του.

Στο θέμα του νέου αρχηγού Αμυνας, το unfair Μητσοτάκη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας – αντιδράσεων, ωστόσο, που δεν έκαμψαν τον οίστρο του αρχηγού της ΝΔ: «Θέλω να πω», δήλωσε, «κάτι για τον κ. Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του κ. Καμμένου υπουργός Εθνικής Αμυνας:  ποτέ καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος έναν εν ενεργεία στρατιωτικό. Υπάρχει η εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη αλλά πρώτα παραιτήθηκε από αξιωματικός, μετά εξελέγη βουλευτής και στην συνέχεια ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με την περίπτωση  Σπαντιδάκη την 21η Απριλίου 1967».

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ηταν μια αναφορά που προκάλεσε την έκρηξη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «κολοσσιαίο ατόπημα» του κ. Μητσοτάκη. «Συνέκρινε», είπε, «τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν θα σας επιτρέψω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Μετά την παρέμβαση Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντως ανακέλεσε, μερικώς έστω. «Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αξιωματικό», και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος να γίνει υπουργός, αλλά την πρόταση την κάνατε εσείς… Μην μου κουνάτε το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις δημοκρατικών φρονημάτων».

Το άρθρο Πρετεντέρη

Εκείνο ωστόσο που δεν είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ότι η… εμπνευσμένη σύγκριση που επιχείρησε ανάμεσα σε έναν από τους πλέον δημοκράτες έλληνες αξιωματικούς και τον στρατηγό της χούντας, ήταν… δανεική. Είχε προηγηθεί ο αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης, ο οποίος έγραφε νωρίτερα στα ΝΕΑ: «Υποθέτω ότι ο Αποστολάκης δεν είναι ο πρώτος (εν ενεργεία ) αρχηγός Γενικού Επιτλείου που αναλαμβάνει υπουργός Αμυνας. Ο τελευταίος πάντως στην Ελλάδα λεγόταν Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ήταν αρχηγός του ΓΕΣ και ορκίστηκε υπουργός Εθνικής Αμυνας στις 21 Απριλίου 1967. Φυσικά του Σπαντιδάκη είχε προηγηθεί ένα πραξικόπημα. Του Αποστολάκη μόνο ένα γεύμα στα βόρεια προάστια. Αρα, πάλι καλά. Φτηνά τη γλυτώσαμε…»

Η στοχοποίηση του Δανέλλη

Στο δεύτερο unfair, εκείνο κατά του Σπύρου Δανέλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να υπαινιχθεί συναλλαγή του, πρώην πλέον, βουλευτή του Ποταμιού με την κυβέρνηση προκειμένου να της παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος ονομαστικά στον βουλευτή, υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι ο κ. Δανέλλης είχε καταψηφίσει την κυβέρνηση κατά την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ. «Τι μεσολάβησε μέσα σε έξι μήνες και τώρα δίνεται την εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση;», ρώτησε ειρωνικά και καυστικά.

Εκείνο που δεν υπενθύμισε, ήταν εκείνο που του απάντησε μετά από λίγο ο ίδιος ο Σπύρος Δανέλλης: Ότι και το καλοκαίρι ο ίδιος είχε εισηγηθεί την αποχή του Ποταμιού από την ψηφοφορία, τασσόταν και τότε υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά συντάχθηκε με την κομματική γραμμή για να μην διαλυθεί το Ποτάμι. Κι εκείνο που, κυρίως, δεν θυμήθηκε ο κ. Μητσοτάκης είναι η εποχή που ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδινε την μάχη επίλυσης του Mακεδονικού. Εάν το θυμόταν, θα θυμόταν και ότι ο Σπύρος Δανέλλης ήταν ανάμεσα στους περίπου 350 πολιτικούς και διανοούμενους που, από τον Φεβρουάριο του 1993, είχε συνυπογράψει το κείμενο που είχε εκδοθεί με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Κύρκου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και είχε τον εύγλωττο τίτλο «να μιλήσουμε τώρα - η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: