18.1.19

Waterloo...



Τα απομεινάρια μιας μέρας...

Γιώργος Λακόπουλος

Αν προκύπτει κάτι από την ως τώρα κοινοβουλευτική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι είχε  άγνοια κινδύνου. Τρία χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ανέβαινε στο βήμα διάβαζε  ένα ασπόνδυλο και ανούσιο κείμενο με αδέξια θεατρικότητα υψηλών τόνων και το...
απολάμβανε ο ίδιος, χαμογελώντας κάθε τόσο με τις «εξυπνάδες» που έλεγε.

Μετά έπαιρνε το λόγο ο Τσίπρας και τον έκανε με τα κρεμμυδάκια. «Τον μάσησε και τον έφτυσε»  φέρεται να σχολίασε κάποτε ακόμη και ο Σαμαράς.

Η τελευταία επανάληψη του σκηνικού ωστόσο  ξεπέρασε τις προηγούμενες. Πρώτα γιατί ήταν χαμένος από χέρι. Προσπαθούσε να υπερασπιστεί ένα λάθος- μια θέση αντίθετη από ό,τι πίστευε ως τώρα. Δεν έχει επιχειρήματα, δεν έχει λογική, δεν έχει συμμάχους. Παπαγαλίζει πρόχειρες κατασκευές.

Στο κόμμα του ο Καραμανλής και η Ντόρα τον οικτίρουν. Στη Ευρώπη βρίσκεται σε απόλυτη καραντίνα. Στην κοινωνία οι σοβαροί πολίτες που ανήκουν στη συντηρητική παράταξη τρέπονται σε φυγή. Κανείς δεν θέλει να μπει στο κάδρο με τους πατριδοκάπηλους, τους επαγγελματίες μακεδονομάχους, τους μισαλλόδοξους, τους ακροδεξιούς και πρωτίστως με τους ανόητους.

Σ’ αυτό το σημείο ο Πρωθυπουργός έκανε κάτι ανελέητο. Ίσως επειδή πλήττει με την μονοτονία να τον κάνει  τ’αλατιού κάθε φορά, του έριξε το γάντι να το κάνουν κάπως πιο συναρπαστικό: ένας εναντίον ενός. Αφήνοντας τον Μητσοτάκη να διαλέξει το γήπεδο τους διαιτητές και την εξέδρα.

Η πρόκληση Τσίπρα

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δυο επιλογές έχει ο προκαλούμενος. Ή σηκώνει το γάντι ή στρίβει δια τους αρραβώνος. Αν μιλάμε για τηλεοπτική μονομαχία με τον Τσίπρα, όμως, για τον Μητσοτάκη αυτό σημαίνει αυτοκτονία και στις δυο περιπτώσεις. Αλλά τουλάχιστον στη μια θα πέσει μαχόμενος. Θα ιδρώσει  τη φανέλα.

«Αποκλείεται να μην αποδεχθεί τη πρόσκληση» έλεγε βουλευτής της ΝΔ. Δεν τη δέχθηκε και πρότεινε στον Τσίπρα να κάνει debate με τον Καμμένο. Χιουμοράκι από τη Σπυράκη… Όλοι όμως είδαν ότι προτίμησε να το βάλει στα πόδια. «Τι το θες το κουταλάκι να μου δώσεις το φαρμάκι;».

Δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική συμπεριφορά  για έναν αρχηγό κόμματος, δεδομένου ότι η πολιτική είναι μια διαρκής αναμέτρηση με τον αντίπαλο. Κάτι σαν  μαρμαρένια αλώνια. Αν δεν είσαι εκεί, δεν χρειάζεται να πας ούτε στην κάλπη…

Παλιά στελέχη της ΝΔ λένε ότι για έναν πολιτικό σαν τον  Μητσοτάκη που δεν διανοείται ότι δεν θα γίνει Πρωθυπουργός, αυτό είναι εξέλιξη που δεν θα περάσει έτσι εύκολα. Τι θα κάνει; Θα γίνει χειρότερος. Αρχίζοντας από τις…δημοσκοπήσεις.

Ήδη -όπως είχε προβλέψει το ΑΠ- έσκασε μύτη μια που τον δείχνει να προηγείται με 13 μονάδες. Μετά το Βατερλό στη Βουλή θα χρειαστεί κάτι περισσότερο. Είναι σαν τα αναλγητικά. Πονάς περισσότερο, παίρνεις μεγαλύτερη δόση. Και στο τέλος εθίζεσαι. Μόνο που οι εκλογές γίνονται με ψήφους, όχι με «πίτες» και με « κολώνες» προθύμων δημοσκόπων.

Η απάντηση του Μητσοτάκη

Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι η πραγματική «απάντηση» Μητσοτάκη θα έλθει με τη μετατόπισή του ακόμη  πιο δεξιά.  Ο Άδωνις θα είναι στο εξής αρσακειόπαιδο μπροστά του. Ο Βορίδης θα μοιάζει κομμουνιστής. Ο Σαμαράς εθνικό σύμβολο. Ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν απόγονοι του Ντελόρ.

Για αντιπερισπασμό στο χουνέρι της Βουλής οι πολιτικές επιλογές, η ρητορική, καθημερινή πρακτική του θα σκληρύνουν. Στο δημόσιο βίο δεν υπάρχει χειρότερος σύμβουλος από τον θυμό που προκαλεί ο εξευτελισμός από τον αντίπαλο.

Αυτό που προβλέπουν είναι ότι ο επικεφαλής της ΝΔ θα κατεβάσει και άλλο το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο λόγος του θα γίνει πιο εμπρηστικός και η επιχειρηματολογία του πιο ευτελής. Στην επιθυμία για εξουσία θα προστεθεί και η ντροπή της φυγής από την αντιπαράθεση, χωρίς προκάτ κείμενα και υποβολείς.

Ένας «θυμωμένος» Κυριάκος βέβαια θα είναι χάρμα ιδέσθε, καθώς είναι ατάλαντος για τέτοιες παραστάσεις. Αλλά αυτά δεν είναι για πλάκα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμικός παράγων του πολιτεύματος. Είναι επικεφαλής μεγάλου κόμματος στο οποίο δεν λείπουν οι φανατικοί, οι κουφιοκεφαλάκηδες και ο προβοκάτορες. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να περιέλθει απολύτως στον έλεγχο της ακραίων της Δεξιάς.

Εφόσον κλιμακώσει την πολιτική όξυνση και δώσει άλλες διαστάσεις στην πόλωση, εκ των πραγμάτων θα μετακινήσει την πολιτική αντιπαράθεση σε βαλτώδεις περιοχές. Δεν θα είναι ο πρώτος- τα υλικά  άλλωστε υπάρχουν στα συρτάρια της οικογένειας από το «βρόμικο 89».

Ωστόσο όσο δύσκολο είναι να τον φανταστεί κανείς ως «οργισμένο είδωλο», άλλο τόσο ανατριχιαστικό είναι να επιστρέψει ο δημόσιος βίος στις χειρότερες στιγμές του. Πρωτίστως για τη ίδια τη ΝΔ που θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ που έστειλε στα αζήτητα με τις επιλογές του ένας άλλος κληρονόμος.

anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: