15.2.19

Στα 250.000 ευρώ το όριο αντικειμενικής αξίας...

...για την προστασία της πρώτης κατοικίας...

«Λευκός καπνός» βγήκε στη συνάντηση κυβέρνησης – τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο καθεστώς προστασίας της...
πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί από την 1η Μαρτίου το νόμο Κατσέλη.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της κυβέρνησης μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, σε όρους αντικειμενικής αξίας το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τοποθετείται στα 250.000 ευρώ από 280.000 που ίσχυε με το νόμο Κατσέλη - Σταθάκη.

Το όριο της οφειλής, που είναι και το πιο βασικό χαρακτηριστικό της νέα συμφωνίας, τοποθετείται έως τα 130.000 ευρώ.

Στα βασικά κριτήρια ένταξης αναφέρονται έτσι το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Ως προς την επιδότηση της δόσης δανείου αποφασίσθηκε το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο Δημόσιο τη διετία 2019-2020 να ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, ο υπερήμερος δανειολήπτης θα υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά σε ειδική ενότητα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Εν συνεχεία, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση, ανάλογα με την ηλικία του, με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου να μπορεί να επεκταθεί έως και τα 20 έτη.

Τόσο το επιτόκιο, όσο και το ενδεχόμενο «κούρεμα» του υπολοίπου της οφειλής θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής - αξίας ακινήτου. Βασικός πάντως στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση που θα προκύψει να είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 30%. Διαγραφή οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεών του...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: