18.2.19

Τα εσωκομματικά μέτωπα του Τσίπρα...

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ από τον ανασχηματισμό...

Πολλά είναι τα εσωκομματικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο προς τις εκλογές. Το ενδεχόμενο να μην ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, αλλά να στήσει τετραπλές κάλπες τον Μάιο, είναι περισσότερο από ορατό και ήδη έχει μπει στο...
τραπέζι. Στο “μικροσκόπιο” των κορυφαίων κυβερνητικών, αλλά και του κόμματος έχουν μπει η επόμενη ημέρα από την πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση, το κλίμα στη Βόρεια Μακεδονία από την αλλαγή του ονόματός τους, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η ανομοιογένεια που παρουσιάζει, αλλά και ο μίνι ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πλέον κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Υποστηρίζουν ήδη πως η “ψαλίδα” με τη ΝΔ μειώνεται σε αντίθεση με άλλες δημοσκοπήσεις, που έρχονται στη δημοσιότητα σχεδόν καθημερινά. Η προσοχή της κυβέρνησης θα εστιαστεί στα επόμενα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή, ευελπιστώντας πως το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο. 

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να “ανακατέψει την τράπουλα” στο πολιτικό σκηνικό είναι προφανής βλέποντας πως, αν οι ισορροπίες δεν αλλάξουν, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξαναμπεί σε τροχιά εξουσίας.

Ο ανασχηματισμός του Μωραΐτη και του Τόλκα

“Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ BB σε ΠΑΣΟΚ BB+”, έγραψε ο διευθυντής της “ΑΥΓΗΣ” Άγγελος Τσέκερης στην Κυριακάτικη έκδοση δείχνοντας το κλίμα που υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα στον τελευταίο μίνι ανασχηματισμό.

Δεν είναι μόνο οι “53+” που έχουν ήδη αντιδράσει σε αυτές τις δύο τοποθετήσεις. Από συνομιλίες του newpost.gr είναι ξεκάθαρο πως ο προβληματισμός έχει “απλωθεί”  στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ από την επιλογή του πρωθυπουργού.  

Ο σκεπτικισμός για τους όρους με τους οποίους θα γίνει από εδώ και στο εξής η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλος και η συζήτηση που θα ανοίξει στο κυβερνών κόμμα, ενόψει και της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, δεν θα περάσει απαρατήρητη μέσα στα όργανα της Κουμουνδούρου. Ήδη οι επιτελείς βλέπουν πως η Κεντρική Επιτροπή στις αρχές Μαρτίου δεν θα είναι ανέφελη, αφού η κουβέντα για τις εκλογικές συμμαχίες θα επεκταθεί σε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.

Τις απαραίτητες εξηγήσεις για τις επιλογές του πρωθυπουργού έδωσε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Βασίλη Πάικο: “Είναι μια κίνηση που εντάσσεται και έρχεται ακριβώς  να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, ο οποίος θέλουμε φυσικά να έχει και ένα σαφές πολιτικό στίγμα και μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και σαφείς στρατηγικές αναφορές. Αλλά νομίζω ότι οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ  και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα, αν  θέλετε, δυνάμεων”.

Η δύσκολη ψηφοφορία της Συνταγματικής αναθεώρησης

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως οι “ρωγμές” που άφησε η ψηφοφορία της Πέμπτης σε μια διαδικασία που οι βουλευτές θα έπρεπε να τοποθετηθούν με βάση τη συνείδησή τους, θα ξεπεραστούν γρήγορα. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, που έτσι και αλλιώς δεν είναι στην “κουλτούρα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας καταψηφίστηκε από 5 κυβερνητικούς βουλευτές προκαλώντας ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου από τον λαό, αν δεν υπάρξει πλειοψηφία 3/5 σε 6 ψηφοφορίες. Παράλληλα, δόθηκε και μια εικόνα ηττοπάθειας της κυβέρνησης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση από την επιμονή πως η προτείνουσα Βουλή είναι δεσμευτική.  

Η πρόταση για τη θρησκευτική ουδετερότητα δεν βρήκε σύμφωνους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η οριακή ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης μετά από “θρίλερ” και επανακαταμέτρηση ήταν μια μικρή πολιτική ήττα, αφού επρόκειτο για μια εβληματική πρόταση για την Αριστερά. Παράλληλα, η πρόταση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που στηρίχθηκε απο τη ΝΔ βρήκε σύμφωνους τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Γιώργο Δημαρά.

Η “Μακεδονία” και η “Βόρεια Μακεδονία”

Αγώνα δρόμου πρέπει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου πως οι κομματικές δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία, θα σπεύσουν να “αποταμιεύσουν” εκλογικά τα αποτελέσματα που παράγει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κυβερνών κόμμα μοιάζει να είναι απομονωμένο και με μια σειρά από κινήσεις το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να αναδείξει τα θετικά του ονοματολογικού. Στο προσκήνιο θα βρεθούν κυρίως εμπορικές συμφωνίες με τους γείτονες και τον ηγετικό ρόλο που θα αποκτήσει η χώρα στη περιοχή απομακρύνοντας παράλληλα τον τουρκικό παράγοντα από τη Βόρεια Μακεδονία. Διέξοδο ψάχνουν να βρουν και οι βόρειοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον “χρόνο” να είναι ο καλύτερος “γιατρός”.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί πιστεύουν πως πέρα από τις 5-6 μονάδες που δημοσκοπικά έχει χάσει το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ακούμπησε ποτέ το “κοινό” του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το περιβάλλον, εξαιτίας της γειτνίασης με τη χώρα, έχει επιβαρυνθεί.

Οι “145” και οι “6”

Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου άφησαν πίσω τους σχετικά γρήγορα τα τελευταία “αντάρτικα” της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και του Σάκη Παπαδόπουλου, που έσπασαν το “εμπάργκο” στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αμφισβητώνας τις σαφείς εντολές που έχουν δοθεί.

Η διαφορετική ψήφος των Έλενα Κουντουρά, Κώστα Ζουράρι, Βασίλη Κόκκαλη και Κατερίνας Παπακώστα στα άρθρα της Συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή στις σχέσεις κράτους εκκλησίας, αλλά και για την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου δείχνει τη ιδεολογική διάσταση που υπάρχει στην πλειοψηφία. Θα αποτυπωθεί αυτό και σε άλλα νομοθετήματα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή; Σίγουρα, πάντως η επόμενη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση στις 14 Μαρτίου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αν και η”καυτή πατάτα” φαίνεται να πηγαίνει στην επόμενη κυβέρνηση.

Πολλοί βλέπουν πως και η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα στελέχη που προέρχονται από το χώρο της δεξιάς παράταξης θα είναι δύσκολη. Θα μπορέσουν να “παντρευτούν” τόσο διαφορετικές δυνάμεις μέσα στον κόμμα χωρίς αντιδράσεις; Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει την ίδια ώρα να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους της αριστεράς, που εμπιστεύτηκαν το κόμμα το 2015 και είχαν απομακρυνθεί τη μνημονιακή περίοδο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: