15.2.19

Ο ανασχηματισμός, οι εκλογές...

...και η στρατηγική της κυβέρνησης...

Ώρες μετρούν πλέον στην πλειοψηφία, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, πριν ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι αλλαγές στις οποίες θα...
προχωρήσει δεν αποτελούν μια άμεση επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά είναι αποτέλεσμα των κενών που θα προκληθούν από τις υποψηφιότητες της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Νάσου Ηλιόπουλου στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με αρκετά στελέχη, ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία με 2-3 κινήσεις να σηματοδοτήσει το άνοιγμα που θέλει να κάνει στον προοδευτικό χώρο.

Αν ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει σήμερα τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, πριν αναχωρήσει για το Μόναχο, το ζήτημα του μίνι ανασχηματισμού αναμένεται να έχει λήξει μέχρι τη Δευτέρα. Τα πρώτα τηλέφωνα, πάντως, θεωρείται πιθανό να ξεκινήσουν και μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, “φαβορί” για το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και είναι λιγότερες οι πιθανότητες να μεταφερθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο για να ανακατευθεί ακόμα πιο πολύ η “τράπουλα". Για το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τοποθετήσει κάποιο βουλευτή - στέλεχος από τη Μακεδονία, ενώ αναμένεται να καλυφθεί και το υφυπουργείο Εργασίας.

Η Συνταγματική αναθεώρηση

Μέσα σε ένα σκηνικό που έχει έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά, στην κυβέρνηση κάνουν και σήμερα ταμείο από την πρώτη ψηφοφορία της Συνταγματικής αναθεώρησης, μετρώντας τα κέρδη, αλλά και τις ζημιές από τη διαδικασία. Δεν είναι μόνο οι απώλειες που καταγράφηκαν στα προς αναθεώρηση άρθρα, αλλά και η ρητορική που χρησιμοποίησε η ΝΔ σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” του Μαξίμου, προκειμένου να συνθέσουν το "παζλ" της επόμενης ημέρας.

Η καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή απασχόλησε έντονα και την Πολιτική Γραμματεία που ήταν σε εξέλιξη στην Κουμουνδούρου, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το αποτέλεσμα σχετικά με το άρθρο 3. Το αρχικό “μούδιασμα” διαδέχτηκε η ανακούφιση για τη διάταξη που αφορούσε το ουδετερόθρησκο κράτος, αφού αποτελούσε μια εμβληματική πρωτοβουλία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χρόνος των εκλογών

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να εξετάσει το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο φαίνεται να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr, η “βροχή” των νομοσχεδιών που θα ακολουθήσει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο βαθμός ετοιμότητας του υπουργείου Εσωτερικών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, αλλά και ο νέος γύρος μετρήσεων που φτάνουν στην Κουμουνδούρου δείχνουν πως τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Οι συνεδριάσεις στην Κουμουνδούρου πληθαίνουν, όπως και οι εμφανίσεις των κορυφαίων στελεχών σε Αθήνα και περιφέρεια. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 7 νέες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αθήνα, Πύργο, Καλαμάτα και Δράμα.

Ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η εικόνα που θα παρουσιάζει η Βουλή σε 1,5 μήνα από τώρα με τη δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τα νομοσχέδια που θα περάσουν, αλλά και το ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας που "κλείδωσε" και θεωρείται κομβικό...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: