18.2.19

Έρευνα για τις αναφορές Τσουκάτου...

...περί ιδιωτικής χρηματοδότησης κομμάτων...

Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η απολογία του Θεόδωρος Τσουκάτου στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, καθώς οι αναφορές του για ιδιωτική χρηματοδότηση κομμάτων με 16 δισ. δραχμές, προκάλεσε την παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας από την...
εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. 

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, ενώ ζήτησε η έρευνα να συσχετιστεί στην ήδη ανοιχτή δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.

Αφορμή στάθηκαν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε αποσπάσματα από την απολογία του πρωην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, Θεοδωρου Τσουκάτου. Κατά την απολογία του ανέφερε πως -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περι τα 16 δις δρχ.

Μάλιστα, περιέγραψε τα εκτεταμένα έξοδα λόγω των εκλογών, μεταξύ των οποίων ήταν οι μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία, η διαφήμιση σε ΜΜΕ, τα έξοδος διοργάνωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων, αλλά και τα υλικά εκτύπωσης αφισών και φυλλαδίων.

Μεγάλο μέρος της απολογίας του Θεοδωρου Τσουκατου κινήθηκε γύρω από την χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού βασικός του ισχυρισμός είναι ότι το 1 εκ, γερμανικά μάρκα που έλαβε από τη Siemens πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.  Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτοκριτικής, υποστήριξε στο δικαστήριο πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». 

Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματόδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: