17.2.19

Η επόμενη ημέρα για τη Βόρεια Μακεδονία...

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ βραβεύτηκαν στο Μόναχο με το βραβείο "Ewald von Kleist", με υποσχέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφτούν αντίστοιχα τα...
Σκόπια και την Αθήνα το επόμενο διάστημα. Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επικρατήσει παντού η νέα μεικτή ονομασία, χωρίς απαλοιφή του πρώτου συνθετικού και βέβαια οι πολυετείς μεταβατικές διαδικασίες να μην αποτελέσουν τη δικαιολογία για παρερμηνείες. Εξίσου σημαντικό είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ να κρατήσουν κοινή στάση στη χρήση του νέου ονόματος.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι το νέο μέλος του Βορειοατλανικής Συμμαχίας που φιλοδοξεί με το άνοιγμα των κεφαλαίων να ενταχθεί το επόμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα ξεκινούν αφού θα πρέπει να γίνει πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας και ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το κλίμα στην Μακεδονία αναδεικνύοντας τα θετικά στοιχεία της αλλαγής ονόματος των γειτόνων.

Στον αμυντικό τομέα, που προβλέπεται και από τη Συμφωνία, η Ελλάδα αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση θέλοντας να ενισχύσει την επιρροή της και να μειώσει παράλληλα την τουρκική. Σε αυτό το πλαίσιο θα προωθηθεί η εκπαίδευση των αξιωματικών του στρατού της γειτονική χώρας με τους γείτονες να εναρμονίζονται με τα Νατοϊκά πρότυπα.

Επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία για τη δρομολόγηση δράσεων συνεργασίας, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δυτικών Βαλκανίων, με θέμα την Ψηφιακή Ατζέντα της Επιτροπής για την περιοχή, ενώ θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τον υπουργό της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Manchevski. Κατά τη συνάντηση, θα συζητηθούν πιθανές συνεργασίες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα και της οικονομίας και η παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα.

Οι αλλαγές στις πινακίδες των γειτόνων ξεκίνησαν ήδη με πρώτες αυτές που βρίσκονταν στη Γευγελή, αλλά και στο αεροδρόμιο. Το ίδιο θα γίνει και στο δημόσιο τομέα, σε υπουργεία, πρεσβείες, στους επίσημους ιστοτόπους, ενώ ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες παραγγελίες νέων σημάτων και επιγραφών. Τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, "το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα προετοιμάσει εντός επτά ημερών ένα βιβλίο με τις γραφικές παραστάσεις που θα απεικονίζουν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μαζί με το εθνικό έμβλημα και το λογότυπο που θα χρησιμοποιούν οι κρατικοί θεσμοί στις εισόδους των κτιρίων τους. Η Γενική Γραμματεία εντός επτά ημερών θα αναπτύξει ένα λογισμικό που θα περιλαμβάνει όλα τα θεσμικά όργανα σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και τις διαστάσεις των δημόσιων πινακίδων . Η αλλαγή όλων των πινακίδων, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών".

Παράλληλα, μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση και ο έλεγχος της κατάστασης των μνημείων και εντός έξι μηνών, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σύμβολα από την προηγούμενη εθνική σημαία που βρίσκονται σε ολόκληρο τον δημόσιο χώρο και είναι προς δημόσια χρήση.

"Είμαι ένας "Μακεδόνας" και είμαι ένας "Μακεδόνας" από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη", δήλωσε ο πρωθυπουργός των γειτόνων στην DW ξεκαθαρίζοντας τη γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Η πίεση που θα δεχτεί ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό του αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και αυτός είναι ο λόγος που από το υπουργείο Εξωτερικών θα παρακολουθούν από κοντά όλες τις διαδικασίες, γνωρίζοντας πως και οι γείτονες προετοιμάζονται για εκλογές το επόμενο διάστημα. Το σλαβικό με το αλβανικό στοιχείο και οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα για το Ζάεφ, με τους Αλβανούς να επιθυμούν από την πρώτη στιγμή την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: