21.2.19

Σχεδίαζε να σκοτώσει πολιτικούς και δημοσιογράφους...

...Αμερικανός θαυμαστής του Μπρέιβικ...

Συνελήφθη στις ΗΠΑ αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής, θαυμαστής του Νορβηγού σφαγέα Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σχεδίαζε «στοχευμένες» επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων του...
Δημοκρατικού Κόμματος και δημοσιογράφων, σύμφωνα με τη δικογραφία που καταρτίζεται σε βάρος του.

Ο 49χρονος Κρίστοφερ Πολ Χάσον, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του, στο Σίλβερ Σπρινγκς του Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου βρέθηκε οπλοστάσιο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που ήθελε να δολοφονήσει ο Χάσον συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και πολλά άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN Ντον Λέμον και Κρις Κουόμο συγκαταλέγονται επίσης στους στόχους.

«Ο ύποπτος θέλει να σκοτώσει αθώους πολίτες σε κλίμακα την οποία σπανίως βλέπουμε σε αυτή τη χώρα» ανέφερε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ στο αίτημά του να προφυλακιστεί ο 49χρονος «Αμερικανός τρομοκράτης» ως τη δίκη του.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι 15 όπλα και πάνω από χίλιες σφαίρες κατασχέθηκαν στο σπίτι του Χάσον, καθώς και ναρκωτικά.

Ο αξιωματικός της ακτοφυλακής αυτοπεριγραφόταν, σε έγγραφα που κατέσχεσαν οι αρχές, ως «λευκός εθνικιστής» για σειρά ετών, υποστηρικτής της «στοχευμένης βίας για τη δημιουργία μιας λευκής πατρίδας». Συμβουλευόταν τακτικά και παρέθετε αποσπάσματα του «μανιφέστου του Μπρέιβικ», ειδικά για τη συγκέντρωση όπλων και την κατάρτιση καταλόγων στόχων.

Ο υποπλοίαρχος Χάσον υπηρετούσε στο αρχηγείο της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Ουάσινγκτον, είναι πρώην πεζοναύτης ενώ υπηρέτησε και δύο χρόνια στην Εθνοφρουρά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Παραμένει υπό κράτηση κι αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εκτίει ποινή κάθειρξης 21 ετών για τη δολοφονία, τον Ιούλιο του 2011, 77 ανθρώπων, κυρίως εφήβων που είχαν πάει σε θερινές κατασκηνώσεις της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο Ούτεγια, ένα μικρό νησάκι έξω από το Όσλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: