23.2.19

Και τώρα οι δυο τους...


Τα ξημερώματα της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 91η Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Δύο είναι οι ταινίες που αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά και...
τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια. Πρόκειται φυσικά για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν, που ηγούνται της σχετικής κούρσας των Όσκαρ, με δέκα Υποψηφιότητες για την κάθε μία τους. Διαβάστε επίσης: Η ιστορία των Ελλήνων σκηνοθετών στα Όσκαρ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η καλλιτεχνική «μονομαχία» των δύο σκηνοθετών, ξεκίνησε πέρσι τον Σεπτέμβριο καθώς οι δύο ταινίες προβλήθηκαν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 75ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Εκεί ο Μεξικανός σκηνοθέτης ήταν ο μεγάλος νικητής, κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Έλληνας δημιουργός απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόεδρος την Κριτικής Επιτροπής ήταν ο συμπατριώτης του Κουαρόν και επίσης σπουδαίος σκηνοθέτης, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.


Ακολούθησαν πολλές και σημαντικές διακρίσεις και για τις δύο ταινίες, με τον Αλφόνσο Κουαρόν να προηγείται στις βραβεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, με σημαντικότερη εξ αυτών τις Χρυσές Σφαίρες, όπου το «Ρόμα» ψηφίστηκε ως η Καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία, ενώ πήρε και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Ενώ η «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, περιορίστηκε απλά στο Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμική ή Μουσική Ταινία, για την εξαιρετική Ολίβια Κόλμαν. Ευχάριστες εξαιρέσεις αποτέλεσαν το Σωματείο Αμερικανών Καλλιτεχνικών Διευθυντών που βράβευσε την «Ευνοούμενη», αλλά και η Αμερικανική Ένωση Μοντέρ, που τίμησε τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, ο οποίος είναι πλέον το μεγάλο φαβορί και για το αντίστοιχο Όσκαρ.



Αντίθετα βεβαίως είναι τα πράγματα στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσφατα BAFTA, με την ταινία του Έλληνα δημιουργού (βρετανικής παραγωγής) να είναι Υποψήφια για 12 Βραβεία, αποσπώντας εν τέλει 7, μεταξύ αυτών και τα Βραβεία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας και Καλύτερου Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Ενώ η ασπρόμαυρη αυτοβιογραφική ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη, κέρδισε 4 Βραβεία, μεταξύ των οποίων, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας.


Γιώργος Ρούσσος

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: