5.2.19

Η Δεξιά της Δεξιάς ροκανίζει τη ΝΔ...

Αναβρασμός στη «γαλάζια πολυκατοικία» και μεγάλος συνωστισμός μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής.

Δεν είναι μόνο οι εσωκομματικές αναταράξεις από τη μάχη των τάσεων οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο στο...
ηγετικό επιτελείο της ΝΔ. Είναι και η πολιτική μέγγενη που σφίγγει γύρω από την Πειραιώς με επίκεντρο διεργασίες του ευρύτερου δεξιού χώρου, από το φιλελεύθερο κέντρο έως κυρίως την ακροδεξιά, με το βλέμμα στο κυνήγι της ψήφου αλλά και στις μετεκλογικές εξελίξεις. Οι διεργασίες για συνεργασίες έχουν φουντώσει, είτε πρόκειται για αποχωρήσαντες από τη συντηρητική παράταξη είτε για κομματικά σχήματα.

Ιδιαίτερα κοχλάζει, επιζητώντας ρόλο στις εκλογικές μάχες, ο χώρος δεξιότερα της συντηρητικής παράταξης. Επιδίωξη να καλυφθεί το πεδίο μεταξύ ΝΔ και χρυσαυγιτών. Τον τελευταίο μήνα έχουν γεμίσει οι γειτονιές της πάλαι ποτέ Β΄ Αθηνών, ιδιαίτερα ο κεντρικός τομέας, από κάρτες πολιτευτών που αφήνουν στις εξώπορτες το άγγελμα της υποψηφιότητάς τους με την Ελληνική Λύση. 

Η πρακτική αυτή δεν είναι τυχαία. Αφενός συνδυάζεται επικοινωνιακά με τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του «αρχηγού» της, δημοσιογράφου Κυριάκου Βελόπουλου, προερχόμενου από το ΛΑΟΣ με θητεία και στη ΝΔ, και αφετέρου –αυτή την περίοδο κατά την οποία φουντώνουν οι διεργασίες στον εθνολαϊκιστικό χώρο και στις ακροδεξιές παραφυάδες του– κουμπώνει με τις διαρροές για αυτόνομη εκλογική κάθοδο του κόμματος, του ταγμένου κατά τα λεγόμενά του στην «ιδέα της πατρίδας – έθνος»…

Η σκληρή Δεξιά

Τίποτε όμως δεν έχει τελειώσει, καθώς προωθείται η συγκρότηση «συνασπισμού της σκληρής Δεξιάς» κατά την προσφιλή έκφραση του Τάκη Μπαλτάκου, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Ηδη εθνικιστές έχουν συγκροτήσει το λεγόμενο Εθνικό Συντονιστικό Οργανο (ΕΣΟ), με σκοπό «την πολιτική συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων του πατριωτικού χώρου». Πρωτοστατούν η Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση – ΠΑΤΡΙΕ (Ελευθέριος Συναδινός), το Εθνικό Μέτωπο (Εμμανουήλ Κώνστας) και ο Πατριωτικός Σύνδεσμος (Ιωάννης Μαλταμπές). Συνεχίζουν τις συζητήσεις με την Πανελλήνιο Εθνεγερσία (Γεώργιος Αϋφαντής), την Πατριωτική Ενωση (Οδυσσέας Τηλιγάδας), τους Σπαρτιάτες (Βασίλειος Στίγκας), το Κίνημα Ευημερίας και Ανάπτυξης (Γεώργιος Κατσουράκης).

Οι παλιές πολιτικές καραβάνες του χώρου, όπως ο πρόεδρος του Λαϊκού Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης, από τον Απρίλιο του 2016 κινούνται μεθοδικά. Ο επικεφαλής του ΛΑΟΣ δημιούργησε τότε κίνηση-ομπρέλα υπό τον τίτλο Εθνική Ενότητα για να προσεταιριστεί σχήματα με κάθε είδους εθνικόφρονες, από δεξιούς έως βασιλικούς και χουντικούς, να διεμβολίσει τη ΝΔ και να προσελκύσει ψηφοφόρους υπό την ιαχή πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Από κοντά και ο Μπαλτάκος, ο οποίος από τότε έλεγε ότι μιλά με στελέχη της ΝΔ αλλά και με διαγραφέντες ή αποχωρήσαντες από τη Χρυσή Αυγή.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες προσχώρησε στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Εύβοιας Νικόλαος Μίχος, ο οποίος φαίνεται ότι πλέον θα είναι εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Στο μεταξύ ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ο οποίος είχε αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ίδρυσε αρχές Οκτωβρίου 2018 κόμμα με τίτλο Δύναμη Ελληνισμού, έχοντας στο πλάι του τον Μπαλτάκο, «για την Ελλάδα των δύο σημαιών», της ελληνικής και της σημαίας της εκκλησίας. Προανήγγειλαν ότι θα μετέχουν στις ευρωεκλογές και σημείωσαν ότι απευθύνονται «σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον έθνικό ύμνο και το “Μακεδονία ξακουστή”». Με τον τρίτο της παρέας, τον Καρατζαφέρη, προβλέπεται κοινή πορεία. Ανοιχτή γραμμή έχουν και με τον επικεφαλής της Νέας Δεξιάς Φαήλο Κρανιδιώτη, ο οποίος μάλιστα προ καιρού μετείχε σε συναντήσεις με εθνικιστικά κόμματα από χώρες της Ευρώπης και με παρούσα τη Γαλλίδα ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση και το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ έφεραν πιο κοντά τον επικεφαλής τους Πάνο Καμμένο με τις σκληρές δεξιές ρίζες του – μάλιστα συναντήθηκε με τον Τ. Μπαλτάκο, αλλά δεν έχουν προχωρήσει περαιτέρω σε συγκεκριμένες αποφάσεις κοινής δράσης. Την «πατριωτική ομοψυχία» έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιδιώκει και ο πρόεδρος του κόμματος ΡΙΖΕΣ (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός) Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής (προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες). Μετέχει στην κίνηση ΠΑΤΡΙΕ του απόστρατου στρατηγού και ευρωβουλευτή Ελ. Συναδινού, ο οποίος εκλέχθηκε με τη Χρυσή Αυγή και ανεξαρτητοποιήθηκε, όπως και ο δρων μαζί του ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης.

Ο «συνασπισμός της σκληρής Δεξιάς» είναι υπό διαμόρφωση, με εθνικιστές να έχουν συγκροτήσει ήδη Εθνικό Συντονιστικό Οργανο με σκοπό «την πολιτική συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων του πατριωτικού χώρου»

Οι… κεντριστές της Δεξιάς

Η κινητικότητα δεν σταματά. Κεντροδεξιά στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ που αποχώρησαν ασκούν δριμεία κριτική για τη στροφή της συντηρητικής παράταξης προς τα δεξιά. Θέτουν στο στόχαστρό τους και τον κύριο εκφραστή της, τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, και τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που εγκαλείται για πολιτική διολίσθηση προς τις παρυφές της ακροδεξιάς. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος εξαπολύει πυρά συνεχώς. Μάλιστα ήδη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται νέο κόμμα στον χώρο της μετριοπαθούς Δεξιάς. 

Οπως είχε γράψει στο Twitter τον περασμένο Νοέμβριο, απέναντι στη μειωμένη πια αξιοπιστία της ΝΔ «σε λίγο θα υπάρχει άλλη πειστική επιλογή στον χώρο του κοινωνικού κέντρου και της πιστής σε αρχές κεντροδεξιάς». Εχει επαφές με καραμανλικούς πρώην βουλευτές και άλλα στελέχη της ΝΔ, όπως οι Σάββας Τσιτουρίδης, Χρήστος Ζώης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, –ο οποίος είναι δυσαρεστημένος γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε την υποψηφιότητά του– και μόλις πριν από λίγες ημέρες άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να κατέλθει στις εκλογές με άλλο κόμμα...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: