21.2.19

Μετρούν δυνάμεις στο Μαξίμου...

Μόλις μια ώρα διήρκεσε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός και το σκηνικό στο...
τρίγωνο Μαξίμου - Βουλή - Κουμουνδούρου θυμίζει όλο και περισσότερο προεκλογική περίοδο. Την επόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανό να ξανασυνεδρίασει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία να καταλαβαίνει πως βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία.

Η συζήτηση της Τρίτης στο μεγάλο τραπέζι του πρώτου ορόφου της Βουλής, αλλά και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνει τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για το επόμενο διάστημα.

Στην αλλαγή ατζέντας φαίνεται ότι επενδύουν για άλλη μια φορά στην Ηρώδου Αττικού ευελπιστώντας πως η καθημερινότητα και η επικαιρότητα θα αφήσουν την οικονομία να βρεθεί στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαίο πως η συνεδρίαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνουν ήταν σχεδόν μονοθεματική με την εξασφάλιση κατοικίας να αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης, που απευθύνεται σε ένα ευρύ εκλογικό κοινό. Ακόμα και η αναδρομική καταβολή χρημάτων για το επίδομα ενοικίου και στέγασης παραπέμπει πολύ μεγάλο βαθμό σε κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε μίνι κρίση που περνά η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τα καλά νούμερα της οικονομίας στο προσκήνιο. Το γεγονός ότι κανείς από τους υπουργούς δεν αναφέρθηκε στον Παύλο Πολάκη, αλλά και η σύντομη διάρκεια της συνεδρίασης, δείχνουν πως το ζήτημα για το Μαξίμου πρέπει να κλείσει, καθώς λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

Στην εισήγησή του άλλωστε ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς "να μην παρασύρονται σε διαμάχες που επιλέγει ο αντίπαλος για να θολώσει τα νερά" και το μήνυμα πήγε ξεκάθαρα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και στο τηλεφώνημα που επέλεξε να κάνει στον Γιάννη Στουρνάρα. Για να κρατήσει τις ισορροπίες τα "βέλη" του έστρεψε και προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας χωρίς, όμως να τον κατονομάζει.

Μπορεί ο πρωθυπουργός χθες να προέβλεψε δυο φορές πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, δίνοντας ακόμα ένα οχτάμηνο ζωής στην κυβέρνηση, ωστόσο όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται δείχνουν περισσότερο προς τον Μάιο. Τις τετραπλές κάλπες στο τέλος της άνοιξης δεν τις αρνούνται ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους κορυφαία στελέχη της πλειοψηφίας.

Δυο είναι τα σημάδια που προδίδουν τις συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις πόρτες των κλειστών συσκέψεων και δεν προκρίνουν τον Οκτώβριο ως τη μοναδική ημερομηνία για εκλογές:

1. Η "βροχή" των νομοθετημάτων που θα έρθει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Απριλίου στοχεύουν στην αλλαγή της εικόνας και δείχνουν πως οι πρόωρες κάλπες δεν έχουν αποκλειστεί.

2. Τα "δίχτυα" που εξακολουθεί να ρίχνει η κυβέρνηση προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ και το "πρέσιγνκ" στη Φώφη Γεννηματά που εντείνεται όσο ο χρόνος περνά. Από το Κίνημα Αλλαγής άκουσαν για άλλη μια φορά χθες τον πρωθυπουργό να τους στοχοποιεί τονίζοντας πως οι δυνάμεις του δημοκρατικού φάσματος συσπειρώνονται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για την κριτική που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από το εσωτερικό της Κουμουνδούρου, στην επιλογή του να βάλει στην κυβέρνηση τον Θάνο Μωραϊτη και τον Άγγελο Τόλκα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: