21.2.19

Εγκύκλιος για την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας...





Εγκύκλιο για την τήρηση και ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός και εκτός Ελλάδος εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου διευκρινίζονται μια σειρά από θέματα, από την ορθή χρήση ορολογιών και επιθετικών προσδιορισμών, τη...
σωστή χρήση του ονόματος και τα κρατικά έγγραφα της Βόρειας Μακεδονίας, έως τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με την εγκύκλιο την οποία απέστειλε σε όλους τους δημόσιους φορείς της Ελλάδας, διευκρινίζει ότι η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 12η Φεβρουαρίου (όταν ανακοινώθηκε με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στη Βόρεια Μακεδονία η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η έναρξη ισχύος των συνταγματικών αλλαγών).

Από τις 12 Φεβρουαρίου παύει να υφίσταται η ονομασία και η χρήση (η οποία προβλεπόταν από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995) Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και ταυτόχρονα τίθεται σε χρήση το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την ενημερωτική εγκύκλιο, θα χρησιμοποιείται επίσης, πέραν της επίσημης ονομασίας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως σύντομο όνομα το «Βόρεια Μακεδονία» και οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το κράτος και τα όργανά του θα είναι «κυβέρνηση/υπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Μακεδονίας» και όχι βεβαίως «μακεδονική κυβέρνηση» ή «Μακεδόνας υπουργός». Αυτό θα ισχύει και για όλες τις ιδιωτικές οντότητες που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επισημαίνεται πως το νέο όνομα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όλους τους σκοπούς, σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θεσμούς και φόρουμ και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις διμερείς σχέσεις της γειτονικής χώρας με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και στο εσωτερικό της (erga omnes).

Το νέο όνομα, επίσης, θα αναφέρεται σε όλα τα έγγραφα που θα εκδίδει η γειτονική χώρα, κάθε είδους αλληλογραφία της με ημερομηνία έκδοσης μεταγενέστερη της 12ης Φεβρουαρίου. Για τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί προ της 12ης Φεβρουαρίου, προβλέπονται δύο μεταβατικές περίοδοι, μία «τεχνική» και μία «πολιτική».

Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση που δεν τηρούνται η ορθή ονομασία και οι συναφείς ορολογίες στην επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των δύο κρατών, αυτή δεν θα γίνεται αποδεκτή και θα επιστρέφεται άμεσα στον αποστολέα της. Η εγκύκλιος σημειώνει ακόμα πως οι αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή λύσης κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την έκδοση των νέων ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων), η οποία θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Μέχρι τότε, κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα θα τίθεται σφραγίδα σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με την οποία θα διευκρινίζεται η προέλευση από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ιθαγένεια

Σχετικά με την ιθαγένεια, τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος, είναι αποδεκτό σε εθνικά και διεθνή έγγραφα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να αναφέρεται ως αδιαίρετο σύνολο που θα αποτυπώνεται και στα ταξιδιωτικά έγγραφα της γείτονας χώρας ως «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά τους κωδικούς για τις πινακίδες αυτοκινήτων θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ και θα ξεκινήσει η έκδοση των νέων πινακίδων εντός τεσσάρων μηνών, με μεταβατική διευκρίνιση από αυτοκόλλητα, ενώ για τις άλλες χρήσεις ισχύουν οι κωδικοί χώρας ΜΚ, ΜΚD οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί από το ISO.

Οι ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε διεθνείς συναντήσεις καλούνται να μην υπογράφουν κείμενα με λανθασμένες αναφορές στο όνομα και στις ορολογίες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: