22.2.19

Διορία τριών μηνών στην Μέι...



...για να αποχωρήσει...

Ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό φέρεται να έδωσαν ηγετικά στελέχη των Τόρις, καλώντας την Τερέζα Μέι να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος εντός
τριών μηνών και οι Συντηρητικοί να ολοκληρώσουν το Brexit με άλλο ηγέτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian ηγετικά στελέχη, αλλά και μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτιμούν ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να φύγει από επικεφαλής του κόμματος, ειδάλλως θα χάσει τη θέση της στα τέλη του έτους όταν οι Τόρις θα έχουν ξανά το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της.

Επιδίωξη της Μέι είναι παραμείνει στη θέση της για αρκετό καιρό μετά το Brexit ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει και ένα διαφορετικό αφήγημα πέρα από τις φορτισμένες διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ. Άλλοι υπουργοί, πάντως, θεωρούν ότι θα πρέπει να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησής της μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη χώρα.

Οι οπαδοί του Brexit εντός υπουργικού συμβουλίου επιθυμούν έναν νέο πρόεδρο για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. .

Την Πέμπτη ο Guardian αποκάλυψε ότι, μετά την αποχώρηση τριών βουλευτών των Τόρις, ότι οι εναπομείναντες υπουργοί απείλησαν με... επανάσταση για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η Μέι είχε κερδίσει την εσωτερική πρόταση δυσπιστίας παίρνοντας «παράταση ζωής» ενός έτους. Η ίδια είχε τότε υποσχεθεί ότι θα αποχωρήσει πριν από το 2022, χρονιά γενικών εκλογών, όμως στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που αποχωρήσει θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Την επόμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει ακόμη μία μεγάλη μάχη εντός κοινοβουλίου, καθώς αρκετοί βουλευτές και υπουργοί εμφανίζονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν τροπολογία που προβλέπει την επέκταση του άρθρου 50. 

Η ίδια έχει υποσχεθεί θα δώσει τη δυνατότητα για ψηφοφορία την Τετάρτη, σε περίπτωση που δεν έχει καταφέρει μέχρι τότε να φέρει μία αναθεωρημένη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. 

Για τον λόγο αυτό θα πετάξει μεθαύριο, Κυριακή, στη Σύνοδο Ε.Ε. - Μέσης Ανατολής όπου θα έχει διμερείς επαφές με αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Από τη Ντάουνινγκ Στριτ διαρρέουν ότι η πρωθυπουργός συνομίλησε προχθές με τους 26 από τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών, καθώς προσπαθεί να τους πείσει να δεχθούν αλλαγές στο σχέδιο για το Brexit.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: