12.2.19

Εστάλη στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση...Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι εστάλη η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια που ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών περάσανε από...
την ελληνική Βουλή, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Ζάεφ: Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας

Από σήμερα κυματίζει έξω από το κυβερνητικό κτήριο της Βόρειας Μακεδονίας η σημαία του ΝΑΤΟ, μετά την τελετή έπαρσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην τελετή έπαρσης της σημαίας, ο Ζάεφ χρησιμοποίησε το νέο όνομα της χώρας λέγοντας ότι «πέτυχε έναν ιστορικό σκοπό, αυτόν της ένταξης στο ΝΑΤΟ με το καινούριο της όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Παράλληλα με την αλλαγή στην προμετωπίδα του κυβερνητικού κτιρίου, σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έναρξη ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων που υπερψήφισε η γειτονική χώρα, όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, οι χώρες μέλη, οι χώρες παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ενημερωθούν για την αλλαγή του ονόματος.

Η κυβέρνηση της της γειτονικής χώρας σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: