27.2.19

Σεβαστείτε το Μνημείο...

Θλίψη και μόνο θλίψη προκαλεί η εικόνα του δεκαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, το οποίο με το ύψος του προσβάλλει την Ακρόπολη, ένα μνημείο της...
παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και «σήμα κατατεθέν» για την Αθήνα. Οταν όμως καταλαγιάζουν τα συναισθήματα, έρχονται τα «γιατί» που ζητούν πειστικές απαντήσεις για την «ιεροσυλία».

Το πολεοδομικό «έγκλημα» είναι προπατορικό, αφού ξεκινά από το 1975, όταν η περιοχή εξαιρέθηκε από τη ζώνη ελέγχου του ύψους των οικοδομών, έλεγχος που σωστά επιβλήθηκε για την προστασία του Ιερού Βράχου. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε νέα ρύθμιση, με την οποία η περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι ορίστηκε πολεοδομικό κέντρο και απέκτησε συντελεστή δόμησης 3,6 - από τους υψηλότερους στην πρωτεύουσα.

Το 2012 ήρθε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός που αύξησε το ύψος των κτιρίων από τα 27 στα 33 μέτρα και μάλιστα χωρίς να εξαιρέσει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ισχύει για τη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η βραδυφλεγής «βόμβα» απλώς επιβεβαίωσε την τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας και είναι καμπανάκι για όσους επενδύουν χωρίς κανόνες στο AirBnB.

οι διευθυνσεισ του υπουργείου Πολιτισμού που είναι αρμόδιες για τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων και έχουν δώσει δείγματα γραφής, αυτή τη φορά δεν έδειξαν σωστά αντανακλαστικά. Εξέδωσαν αλλεπάλληλες εγκρίσεις και δεν φρόντισαν ούτε να υποβληθεί η προβλεπόμενη μελέτη για τη διαφύλαξη των αρχαιολογικών ευρημάτων.

η υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε την οικοδομική άδεια και έσπευσε να χορηγήσει και την αναθεώρησή της πριν από ένα δεκαήμερο, ενώ είχε ήδη σηκωθεί ο κουρνιαχτός για το «έγκλημα». Ακόμα και η δημοτική αρχή χρειάστηκε μία εβδομάδα από τη δημοσιοποίηση του θέματος για να βγάλει μια ξερή ανακοίνωση και να αποσείσει τις ευθύνες που έχει.

Οι επιχειρηματίες βρήκαν πολλές ανοιχτές πόρτες και μπήκαν, αλλά δεν σκέφτηκαν ότι το δυνατό «χαρτί» για την τουριστική ανάπτυξη είναι τα μοναδικά αποτυπώματα της Ιστορίας. Αν δεν σεβαστούν τα μνημεία, θα κάνουν κακό και στην τσέπη τους, αφού φαίνεται ότι αυτό είναι το μόνο που υπολογίζουν.

Οι υπόλογοι είναι πολλοί και έχουν όλοι ονοματεπώνυμο. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν το Μνημείο που σεβάστηκαν οι αιώνες... 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: