16.2.19

«Ο Ζόραν κι εγώ είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»...


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν απόψε με το βραβείο «Ewald von Kleist» για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη διάρκεια του...
επίσημου δείπνου στην έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης. Με αφορμή τη βράβευση αυτή ο πρωθυπουργός μίλησε στη 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στους κινδύνους που εγκυμονούν ο εθνικισμός και οι τάσεις απομονωτισμού που αναπτύσσονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τονίζοντας ότι «η απόρριψη ενός πολυμερούς κόσμου υπέρ του απομονωτισμού δεν δίνει λύσεις, ούτε εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας μακροπρόθεσμα», αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα και συνεχή αδιέξοδα.

Όπως είπε, ο εθνικισμός είναι «βόμβα στα θεμέλια» της ευρωπαϊκής συνοχής, η οποία στήθηκε στη βάση μιας αμοιβαίας αντίληψης και κοινών αρχών.

Σημείωσε ότι ο εθνικισμός στο παρελθόν πυροδότησε συγκρούσεις στις ευρωπαϊκές χώρες ενώ είναι πρόκληση η αντιμετώπισή του, διότι ως τάση είναι βαθιά ριζωμένος στις κοινωνίες μας.

Απέρριψε την θέση κάποιων οι οποίοι λένε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούμε.

Αντίθετα, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να καταλάβουμε ότι οι προκλήσεις που οφείλονται στην κοινωνική αδικία, την οικονομία, τη μετανάστευση, ακόμη και την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν ένα δύσκολο μείγμα για το μέλλον.

«Καλλιεργούν την ανασφάλεια στους λαούς και οδηγεί όσους χάνουν από την παγκοσμιοποίηση να εγκλωβιστούν πίσω από εθνικιστικές, ρατσιτικές ή σεξιστικές ταυτότητες», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να προσαρμοστούμε, να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον για τον εαυτό μας. Θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι θα καταργήσουμε τις κοινές αξίες μας. Δεν πρέπει να κερδίσει η τάση αυτή», τόνισε.

Αντίθετα, είπε, «πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των λαών μας», να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε μέσω της αναζήτησης των ζητημάτων που μας ενώνουν και όχι αυτών που μας διχάζουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, ο ίδιος αρνείται να επιλέξει λύσεις που οδηγούν σε εθνική περιχαράκωση και είναι προσβλητικά προς τις παραδόσεις της χώρας μας, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό της.

Όπως τόνισε, «δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε τον εθνικισμό, μια κατάσταση δυναμίτη στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού».

«Έχουμε ένα άλλο όραμα», ανέφερε.

Στην Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, «ξεπεράσαμε μια ανήκουστη οικονομική κρίση μέσα από σκληρή δουλειά και συμβιβασμούς στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των θεσμών της» και «δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς αν επιλέξουμε εξαρχής να τους απορρίψουμε».

Ειδικά όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την συνομολόγηση της οποία βραβεύεται απόψε μαζί με τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπα ότι «κατορθώσαμε να δώσουμε τέλος σε μακροχρόνια διαφωνία με τη Βόρεια Μακεδονίας».

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «δύσκολη», αλλά και «συμφωνία αναφοράς» καθώς δείχνει προς τα πού μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός.

Όσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να βρουν μιαλύση στη διαφωνία με τη γειτονική χώρα, είπε ο πρωθυπουργός, «βίωσαν ένα εθνικιστικό και δηλητηριώδες περιβάλλον» που δεν τους άφησε να προχωρήσουν.

Σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Ζόραν Ζάεφ είχαν την πολιτική βούληση και τον πατριωτισμό ώστε να βρεθεί μια λύση αμοιβαίου σεβασμού και πέτυχαν μια συμφωνία, η οποία είναι «ό,τι καλύτερο για τις χώρες μας, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στην Ελλάδα «λειτουργήσαμε πέρα από τα στερεότυπα κοινής γνώμης».

«Ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στην Τουρκίας έξι φορές σε λίγους μήνες, ώστε μαζί με την Ε.Ε. και την Τουρκία να αναπτύξουμε την συμφωνία που συνέβαλε στη μείωση των θανάτων και στον περιορισμό ροών», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ενισχύσαμε τον διάλογο με την Αλβανία που χρειάζεται την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό και με την Τουρκία».

«Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που έπειτα από 65 χρόνια προσκάλεσε Τούρκο πρόεδρο στην Ελλάδα», είπε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το όραμά μου είναι ξεκάθαρο: η ιστορία πρέπει να γράφεται από όσους έχουν το κουράγιο, την τόλμη και τη βούληση να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες», τόνισε.

Ενώ πρόσθεσε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις. Χρειάζονται συλλογικές λύσεις, τόσο για τις μικρές και όσο και για τις ισχυρές χώρες».

«Η αλαζονεία της εξουσίας και της δύναμης δεν είναι βιώσιμος τρόπος ανάληψης δράσης», είπε, αλλά «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει».

«Η Ιστορία γράφεται από όσους τολμούν, παρά τις αντιδράσεις, να σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε και ο «Ζόραν και εγώ, αυτό κάναμε», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: