16.2.19

Ανασχηματισμός βαθιά πολιτικός...

Ο χθεσινός ανασχηματισμός της κυβέρνησης με μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται μικρός και εν μέρει αναγκαστικός, καθώς έτσι κι αλλιώς είχε προαναγγελθεί πως ο...
πρωθυπουργός θα κρατούσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο ανασχηματισμός είναι βαθιά πολιτικός, με σαφείς στοχεύσεις και μηνύματα προς την κοινωνία. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, είναι συνέχεια του προηγούμενου, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αμφίπλευρη διεύρυνση της κυβέρνησης προς την παραδοσιακή Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά. Αυτή τη φορά, επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο η κεντροαριστερή διεύρυνση.

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον χαρακτήρισε ως «επιχείρηση Τσίπρα για λεηλασία της παράταξής μας». Εκτίμησε ακόμη πως αυτή η επιχείρηση «πέφτει στο κενό» και με έναν εντελώς απαξιωτικό τρόπο χαρακτήρισε τα πρώην στελέχη του που υπουργοποιήθηκαν και τον τρόπο που αυτό έγινε «παράγκα Γ΄ Εθνικής».

Στην πολιτική, η αμετροέπεια προδίδει πανικό. Και αν αντανακλά πραγματικές καταστάσεις, τότε είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Στην πολιτική, είναι σύνηθες φαινόμενο η μετακίνηση πολιτικών από το ένα κόμμα στο άλλο, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ευρύτερος χώρος στον οποίο αναφέρονται αυτά τα κόμματα είναι συγγενικός, κοινός ή εφαπτόμενος.

Στην πολιτική, κανείς δεν μπορεί να σου πάρει -ακόμη περισσότερο να σου λεηλατήσει- κάτι που εσύ προηγουμένως δεν έχεις χάσει. Ας μην αντιδρά επομένως έτσι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν κάνει κακό στην κυβέρνηση. Στον εαυτό του κάνει. Το έχουμε σημειώσει πολλές φορές. Η κρίση προκάλεσε βαθιές αναταράξεις και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πολιτικές μετακινήσεις, διεύρυνση και αναδιαμόρφωση χώρων και κομμάτων, ιδιαίτερα αυτών που είναι κόμματα εξουσίας. Προϊόν αυτής της εξέλιξης ήταν και ο προηγούμενος και ο τωρινός ανασχηματισμός.

Μια εξέλιξη που θα συνεχιστεί ώς τις εκλογές και μετά από αυτές, με κύριους δέκτες των μετακινήσεων τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Αν επομένως υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την παραδοσιακή Κεντροαριστερά, αυτό δεν το δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνη της το δημιούργησε. Και όσο θα σέρνεται πίσω από τη Ν.Δ., τόσο περισσότερα στελέχη θα στέλνει στον ΣΥΡΙΖΑ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: