21.2.19

Ειδική επιτροπή από τρία υπουργεία...

...απέναντι στην «απειλή» της Airbnb...

Τις παρεμβάσεις και τους περιορισμούς που εφαρμόζουν, εδώ και χρόνια, πολλές Ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες, στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Αirbnb ή Booking επιχειρεί να...
εφαρμόσει και στη χώρα μας η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο από τη μια να προστατεύσει τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν πλέον να βρουν στέγη προς ενοικίαση σε ικανοποιητική τιμή και από την άλλη να βάλει «φρένο» στην απεριόριστη και χωρίς κανόνες διάθεση ακινήτων προς ενοικίαση ακινήτων σε τουρίστες.

Η έκρηξη, τα τελευταία χρόνια, του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσα από ιντερνετικές πλατφόρμες έχει οδηγήσει στο φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων να εκδιώκουν τους μέχρι πρότινος παραδοσιακούς ενοικιαστές τους (οικογένειες και φοιτητές), προκειμένου να τα διαθέτουν μέσω ολιγοήμερων μισθώσεων σε τουρίστες με υψηλό ημερήσιο έσοδο (από 50-80 ευρώ τη διανυκτέρευση).

Μάλιστα, αρκετές οικογένειες αδυνατούν πλέον να βρουν κατοικία σε προσιτή τιμή και η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης προσφοράς. Λόγω αυτών η κυβέρνηση αποφάσισε να συστήσει επιτροπή με εκπροσώπους από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί μέτρα προς την κατεύθυνση του ελέγχου και του ορθολογισμού του φαινομένου. 

«Ταβάνι« διανυκτερεύσεων ανά έτος 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται από την κυβέρνηση να εφαρμοστούν και στη χώρα μας ανάλογες παρεμβάσεις και περιορισμοί στη διάθεση των ακινήτων με βραχυχρόνια μίσθωση όπως αυτοί που ισχύουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να τεθούν όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα επιτρέπονται ετησίως για κάθε ακίνητο ανά έτος, καθώς σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός στις διανυκτερεύσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων εισπράττουν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο (αφορά το 90% των ιδιοκτητών ακινήτων), ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και επιπλέον η φορολόγηση που σήμερα είναι 15%-45%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που εισπράττει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου ετησίως από μισθώματα.

Για τα υπό σχεδίαση μέτρα θα ληφθούν υπόψιν οι πρακτικές που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες για την κατηγορία εκμισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb. Χαρακτηριστικά, στην Ολλανδία επιτρέπονται μέχρι 30 διανυκτερεύσεις ανά ακίνητο το έτος, στην Ισπανία μέχρι 31,στον Καναδά μέχρι 30, ενώ στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Ισλανδία επιτρέπονται μισθώσεις με σύνολο ημερών διαμονής (διανυκτερεύσεις) μέχρι 3 μήνες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: