15.2.19

Διαχωριστικές γραμμές...

Η χθεσινή ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, πέρα από την έγκριση της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις...
εκλογές και πέρα από τις γνωστές τριβές στο θέμα της εκλογής από τον λαό, ανέδειξε και ακόμα κάποια σοβαρά πολιτικά γεγονότα:

Το πρώτο είναι ότι σαρώθηκαν επιτέλους δύο από τα πιο ντροπιαστικά συνταγματικά κατασκευάσματα του παλιού πολιτικού κατεστημένου: το άρθρο για την ποινική ευθύνη των υπουργών και οι διατάξεις για τη βουλευτική ασυλία. Η εξέλιξη αυτή, που ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, είναι μια μεγάλη ηθική νίκη της Αριστεράς. Αν δεν είχε υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς, τίποτε από αυτά δεν θα είχε πειραχτεί, όπως δεν πειράχτηκε τόσα χρόνια.

Το δεύτερο είναι η ευρύτερη πλειοψηφία που συγκέντρωσαν οι περισσότερες προοδευτικές αναθεωρητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πλειοψηφία που υπερβαίνει την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης.

Πρόκειται για προτάσεις όπως η εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (157 «Ναι»), η καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (157 «Ναι»), ο δημόσιος έλεγχος στα βασικά κοινωνικά αγαθά (154 «Ναι»), η κατάργηση της επιστράτευσης απεργών (163 «Ναι»), η κατοχύρωση δημόσιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος (155 «Ναι»), ο πολιτικός όρκος (167 «Ναι»), η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (168 «Ναι»).

Για να ενσωματωνθούν στο σύνταγμα οι προτάσεις αυτές -τις οποίες η Ν.Δ. καταψήφισε- θα απαιτηθούν 180 ψήφοι στην επόμενη Βουλή. Ήδη όμως περιγράφουν ένα προοδευτικό πλαίσιο και χαράσσουν πεντακάθαρα μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται την κοινωνία και σε αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λίγων. Με βάση αυτή τη διαχωριστική γραμμή θα κληθεί ο κόσμος να τοποθετηθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: