12.2.19

Η αβάσταχτη γελοιότητα...

Η Ν.Δ. δηλώνει επισήμως πως από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από τη Βουλή δεσμεύει τη χώρα. Θέση σαφής και συμβατή με τις διμερείς και διεθνείς υποχρεώσεις μας, καθώς πρόκειται για...
διεθνή συμφωνία η οποία φέρει την υπογραφή του ΟΗΕ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ακόμη πως θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αρνητικές -όπως λέει- πλευρές της συμφωνίας όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν εννοεί αυτό που λέει, όταν γίνει κυβέρνηση τίποτε δεν την εμποδίζει να επιδιώξει να κάνει πράξη αυτό που διακηρύσσει. 

Την ίδια ώρα, όμως, που δηλώνει τα παραπάνω, συνεχίζει να χρησιμοποιεί όρους για τη γειτονική χώρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με την τωρινή συμφωνία, αλλά και με την ενδιάμεση του 1995. Τότε η διεθνής ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Τώρα η διεθνής και εσωτερική ονομασία της, η ονομασία για όλες τις χρήσεις, είναι Βόρεια Μακεδονία. 

Αλλά το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μιλάει για «Σκόπια» και «Σκοπιανούς». Αυτούς τους όρους χρησιμοποίησε χθες η εκπρόσωπός του, Μαρία Σπυράκη. Πρόκειται για όρους οι οποίοι, εκτός από γελοίοι και προσβλητικοί, είναι και τελείως ακατανόητοι για οποιονδήποτε ξένο. 

Χωρίς αμφιβολία η χρήση αυτών των ονομάτων δεν γίνεται τυχαία από τη Ν.Δ. Αν η ηγεσία της ήθελε να είναι συνεπής με τη θέση της ότι η συμφωνία είναι διεθνής και δεσμεύει τη χώρα, θα αποκαλούσε τη γείτονα με το νέο συνταγματικό όνομά της. 

Θα έκανε, δηλαδή, αυτό που κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε χθες: «Πάντοτε αποκαλούσα τη γειτονική χώρα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που ήταν το επίσημο όνομά της. Τώρα που το επίσημο όνομά της είναι Βόρεια Μακεδονία θα την αποκαλώ Βόρεια Μακεδονία». 

Αυτό που είναι λογικό και θεσμικό για την κ. Μπακογιάννη, φαντάζει αδύνατο για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει και για έναν αρχηγό που θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό γίνεται για δύο λόγους: Ο ένας, για να μην προκληθούν τριβές με την ακροδεξιά και εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος. Ο άλλος, για τον προσεταιρισμό ακροδεξιών και εθνικιστών ψηφοφόρων. Τα συμπεράσματα δικά σας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: