21.2.19

Στασιμότητα και ξηρασία στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά...

Η χώρα ζει σχεδόν δέκα χρόνια υπό τον ζυγό των Μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, αναθεώρησε και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, χάνοντας ουκ ολίγα στελέχη.

Κι όμως, οι...
ιδανικές αυτές συνθήκες ουδόλως έχουν ευνοήσει την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά.

Το ΚΚΕ, κόμμα συγκροτημένο, με αξιοσημείωτη συνέπεια και κάποιες εύχυμες θεωρήσεις στο ενεργητικό του (π.χ. στα εθνικά θέματα), αδυνατεί να υπερβεί ένα συγκεκριμένο εκλογικό ποσοστό και να αποκτήσει δυναμική μεγάλου κόμματος, ανατρεπτικών διαστάσεων.

Και να πεις ότι το πολεμάει «η αστική τάξη», όπως παλιότερα ή ότι είναι αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ; Κάθε άλλο. Αντιθέτως, απολαύουν ευρείας δημοσιότητος οι θέσεις του, ιδία η πολεμική του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, κανένας μα κανένας από τους εκπροσώπους του συστήματος δεν έχει στο στόχαστρό του το ΚΚΕ. Δεν τους ανησυχεί και δεν το φοβούνται; Έτσι φαίνεται…

Το ίδιο συμβαίνει και με τα νεοπαγή σχήματα (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, DIEM 25 του Βαρουφάκη). Είναι καθηλωμένα σε απογοητευτικά ποσοστά παρ΄ότι βρίσκονται μονίμως στο μιντιακό προσκήνιο, χωρίς κανένα κόμμα-ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- να βάλει εναντίον τους (κάποια εξαίρεση είναι η σφοδρή κριτική που δέχεται ο Βαρουφάκης).

Τα τρία αυτά σχήματα, όπως και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξιφουλκούν με ιδιαίτερη δριμύτητα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και συχνά με σκληρές εκφράσεις εναντίον του Τσίπρα (εδώ πρωτοστατεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Μία εξήγηση για τα λυμφατικά ποσοστά τους θα μπορούσε να είναι οι «στημένες δημοσκοπήσεις». Όμως ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιες, στραμμένες εναντίον τους, δεν μπορεί να είναι όλες.Και εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσαν τα κόμματα αυτά να έχουν διενεργήσει έρευνες της κοινής γνώμης και να δώσουν τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα.

Δεν έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις για να δουν την πορεία τους-και να αποστομώσουν τις υφιστάμενες- ή δεν αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους;
Εν τω μεταξύ, όλες οι απόπειρες για εκλογική σύμπραξη των σχημάτων αυτών έχουν αποτύχει. Είναι εμπόδιο η σοβαρή διαφορά θέσεων σε θεμελιακά ζήτημα (Εξοδος από την Ευρωζώνη, την οποία δεν υιοθετούν η Πλεύση και ο Βαρουφάκης) ή στην δυστοκία συμβάλλουν οι ηγεμονικές φιλοδοξίες των επικεφαλής;

Ένα είναι βέβαιο. Ότι οι προγραμματικές θέσεις τους δεν πείθουν. Δεν συγκινούν. Κάτι που φαίνεται να μην απασχολεί τις ηγεσίες των σχημάτων αυτών…
Όπως και να΄χει, η προοπτική-τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- δεν φαίνεται ευοίωνη για την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, έστω κι αν το ΚΚΕ αυξήσει κατά τι το εκλογικό ποσοστό του.

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα, αν δεν μπουν στη Βουλή, θα καταγραφούν ως παρίες της πολιτικής ζωής με ασήμαντο ρόλο στα πολιτικά πράγματα.

Εκτός κι αν φθέγγεται άλλα η κοινωνία και διαψευστούν ηχηρά οι δημοσκοπήσεις…

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: