23.2.19

Ο Τσίπρας, ο «καθηγητής» του Casa de Papel...

...η ελληνική οικονομία και ο χρόνος των εκλογών...

Τη φράση «θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα» χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσημη παρουσίαση του Νάσου Ηλιόπουλου για το Δήμο της Αθήνας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός τον παρομοίασε με τον...
«καθηγητή» της γνωστής σειράς Casa De Papel. Αν αποφύγουμε τους συνειρμούς, ότι ο «profesor» οργάνωσε τη ληστεία του ισπανικού Νομισματοκοπείου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρήκαν το θάνατο αρκετοί «σύντροφοι» και ξεχάσουμε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν εξαφανισμένο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, η «μπάνκα» για την οποία υπάρχει φόβος να τιναχθεί στον αέρα, είναι αυτή της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη καθυστερεί η θέσπιση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ταμεία, ως και ένα μήνα (αυτό σημαίνει ότι θα μπει σε εφαρμογή ενδεχομένως και στις αρχές Απριλίου) για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει σε σχέση με το σχέδιο που τους παρέδωσε η ελληνική κυβέρνηση και εκφράζουν ενστάσεις και δεύτερον, γιατί το υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί πως μια ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εσόδων στο α' τετράμηνο του 2019, θα χτυπούσε κόκκινο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Κάτι τέτοιο όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις από τους εταίρους, παραμονές των εκλογών, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια ζημιά στο αφήγημα του κ. Τσίπρα ότι η οικονομία ανακάμπτει. Ημερομηνίες – ορόσημο, που θα κρίνουν μαζί με την παραπάνω εξέλιξη και το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, είναι η 28η Φεβρουαρίου και η 11η Μαρτίου, που συνεδριάζουν το Euro Working Group και το Eurogroup, αντίστοιχα.

Τότε θα φανεί, αν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμείνουν στις επιφυλάξεις τους για μια σειρά θεμάτων, όπως οι χιλιάδες νέες προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου ή η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Για το Μάρτιο μετατέθηκε και η Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που προ πενθημέρου ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται για άλλους 6 μήνες, η νέα αξιολόγηση δεν είναι συμβολική.

Αντιθέτως, από τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αποφασιστεί αν ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και αν εκταμιευτούν προς τη χώρα μας, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν κρατήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα οποία θα έδιναν χρηματοδοτική ανάσα στο κράτος. Η εικόνα ωστόσο «γκριζάρει» και από τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch που θεωρείται ο πιο «θετικός» απέναντι στην Ελλάδα και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε πως η χώρα μας κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και με επαναφορά των capital controls.

Υπό τα δεδομένα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να ψηφιστεί πρώτα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις (ακόμη και παρά τις αντιρρήσεις των θεσμών, όπως συνέβη και με την αύξηση του κατώτατου μισθού) και στη συνέχεια με μια σειρά προσλήψεων να «τρέχουν», ο κ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές (μέχρι) το Μάιο, με την αξιολόγηση να μετατίθεται πιθανότατα για τον Ιούλιο και τον ίδιο να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ετοιμάζεται μετά τις εκλογές να υπογράψει ένα τέταρτο μνημόνιο.

 «Το τέταρτο μνημόνιο το έχει υπογράψει ήδη ο κ. Τσίπρας, με τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ως το 2022», απαντούν από τη ΝΔ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος χθες προς τα στελέχη του, κατά τη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου του κόμματός του, τόνισε πως «είναι δική μας δουλειά κυρίως, να σπάσουμε όλα αυτά τα στεγανά και την προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων να μας παρουσιάσουν ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είμαστε».

 «Πολλές φορές αισθάνομαι ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ένα κόμμα και έναν πολιτικό αντίπαλο που δεν υπάρχει. Μιλάει για μια άλλη ΝΔ, μιλάει για έναν άλλον Κυριάκο Μητσοτάκη», επεσήμανε, δίνοντας το δικό του στίγμα: «Όσο εμείς θα βουτάμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας τόσο ο κ. Τσίπρας θα ανακαλύπτει δίπολα από το παρελθόν. Και όσο εμείς θα σκύβουμε πάνω στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών τόσο ο ίδιος θα επενδύει στην οξύτητα και στην πόλωση. Δεν θα πέφτει τίποτα κάτω το οποίο θα το αφήνουμε αναπάντητο. Αλλά ταυτόχρονα θα μιλάμε θετικά και προγραμματικά»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: