5.2.19

Die Welt: Υπόδειγμα οι Πρέσπες...

Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί υπόδειγμα για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων, παρατηρεί η «Welt» σε άρθρο με τίτλο «Η πορεία των Βαλκανίων πρέπει να καταλήγει στην ΕΕ».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «για να συνεχίσουν στην...
ΠΓΔΜ οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χώρα έχει προοπτική ένταξης στην ΕΕ, όπως ζητά η πλειοψηφία, κυρίως, της νέας γενιάς. Για μια αξιόπιστη ενταξιακή πορεία χρειάζονται πάντα δύο πλευρές. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να ανταποκριθεί. Μετά από επιτυχημένες προσπάθειες σε χώρες προς ένταξη θα πρέπει να σημειώνεται αντίστοιχα απτή πρόοδος στη ενταξιακή διαδικασία. Για το λόγο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. […]

Το "ναι" στην αλλαγή του ονόματος αποτελεί ταυτόχρονα απόρριψη των εθνικιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια. Σε καιρούς, στους οποίους ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υποβάλλουν σε δοκιμασία αντοχής το ευρωπαϊκό μοντέλο, η διαδικασία συμφιλίωσης Ελλάδας-ΠΓΔΜ δίνει θάρρος στην υπόλοιπη Ευρώπη: Συνεννόηση αντί για διχασμός, διάλογος και συμβιβασμός αντί για εθνικούς εγωισμούς. Ένα πρότυπο για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: