15.2.19

H Amazon ακυρώνει τα σχέδια εγκατάστασης στη Νέα Υόρκη

Η εταιρεία Amazon εγκατέλειψε τα σχέδιά της να χτίσει τα δεύτερα κεντρικά της γραφεία στην πόλη της Νέας Υόρκης, παρά τις φοροελαφρύνσεις εκατομμυρίων δολαρίων που της...
είχαν διασφαλίσει οι τοπικές αρχές, έπειτα από μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Η Amazon είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της το 2017, προκαλώντας μια μάχη μεταξύ των πόλεων που κατέθεταν προσφορές για να πείσουν την εταιρεία να εγκατασταθεί στην περιοχή τους. Το Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι νικήτρια πόλη ήταν η Νέα Υόρκη, έπειτα από επίμονη διεκδίκηση από την πλευρά του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο, αλλά και του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα άλλαζε το όνομά του «σε Amazon Κουόμο αν χρειαζόταν», προκειμένου να πείσει την εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της εταιρείας Τζόντι Σεθ είπε: «Ύστερα από πολλή σκέψη και συζήτηση, αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε τα σχέδια μας για τη δημιουργία νέων κεντρικών γραφείων της Amazon στο Λονγκ Άιλαντ, στο Κουίνς».

Χάρη στη γενναιοδωρία των τοπικών αρχών, αν η εταιρεία κατασκεύαζε πράγματι τα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη, θα είχε συνολικό κέρδος 1,5 δις δολαρίων από φοροαπαλλαγές.  Ταυτόχρονα θα λάμβανε επίδομα ύψους 3.000 δολαρίων ανά υπάλληλο, λόγω της εγκατάστασής της σε περιοχές στα εξωτερικά όρια της πόλης. Μάλιστα η Amazon είναι ήδη απαλλαγμένη από τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο δεν ήταν όλοι τόσο ενθουσιώδεις απέναντι στην προοπτική της εγκατάστασης της Amazon στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρει το Russia Today, κάτοικοι της περιοχής, ακτιβιστές, αλλά και ορισμένοι πολιτικοί εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους, με διαμαρτυρίες και συλλογή υπογραφών εναντίον της.

Η τοποθεσία στην οποία επρόκειτο να εγκατασταθεί η εταιρεία είναι μία πρώην βιομηχανική ζώνη, όμορη του μεγαλύτερου δημόσιου προγράμματος στέγασης της χώρας, που προοριζόταν για κατασκευή επιπλέον κατοικιών, προτού παραχωρηθεί στην Amazon.

Η εγκατάσταση της εταιρείας εκεί θα προκαλούσε το φαινόμενο του «gentrification» σε μια εργατική κατά τα άλλα γειτονιά. Παράλληλα η εμφάνιση περίπου 25.000 καλοπληρωμένων υπαλλήλων της εταιρείας θα οδηγούσε τα ενοίκια της περιοχής στα ύψη...

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: