15.2.19

H επιτυχία της ησυχίας...

Ένας άνθρωπος, ο οποίος επέλεξε να πορευτεί στη ζωή του και στην καριέρα του ήσυχα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και βαρύγδουπα λόγια, είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος μιλώντας λίγο και δουλεύοντας πολύ κέρδισε σεβασμό και αναγνώριση.

Στην πρώτη σεζόν του στον...
πάγκο της Μπαρτσελόνα ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατέκτησε το νταμπλ αποδεικνύοντας ότι αρκεί να δουλεύεις αθόρυβα για να πετύχεις. Και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης σεζόν στο τιμόνι των Καταλανών, ανακοινώνεται ότι θα πορευθεί μαζί τους και του χρόνου. Στο πιο κρίσιμο σημείο της περιόδου, λίγες ημέρες πριν από δυο κρίσιμα clasico σε κύπελλο και πρωτάθλημα. 

Είναι γνωστό ότι οι Καταλανοί επιθυμούσαν επί χρόνια να συνεργαστούν με τον Βάσκο τεχνικό, ωστόσο ο ίδιος δίσταζε να πάρει τη μεγάλη απόφαση για την ζωή και την καριέρα του. Τον Μάρτιο του 2017 όταν ο Λουίς Ενρίκε ανακοίνωσε ότι δεν είχε πρόθεση να συνεχίσει στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», το πρώτο όνομα που ακούστηκε για την αντικατάστασή του ήταν αυτό του Βαλβέρδε. Αυτός ήταν η μοναδική επιλογή και αυτός κάθισε τελικά στον πάγκο της ομάδας. 

Στη διάρκεια της προετοιμασίας το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η Μπαρτσελόνα «έχασε» τον Νεϊμάρ. Δεν ενισχύθηκε και η σεζόν άρχισε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: με δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα παιχνίδια για το ισπανικό σούπερ καπ. Όσοι προεξόφλησαν την αποτυχία του Βαλβέρδε, ίσως επειδή είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και κάποιοι αμφέβαλαν για το κατά πόσο θα μπορούσε να... επιβληθεί στα αποδυτήρια, έμελλε να διαψευστούν

Μερικούς μήνες αργότερα, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού είχε κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος για αυτά που πέτυχε. Ο Βαλβέρδε δεν αγχώθηκε ποτέ, δεν επηρεάστηκε από κριτικές και είχε πίστη στην εμπειρία του. 

Όσοι γνωρίζουν τα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα, πιστώνουν στον 55χρονο προπονητή ότι ο ειλικρινής τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τους παίκτες του, τους κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Είδαν, προϊόντος του χρόνου, ότι έπαιζαν αυτοί που άξιζαν, ότι ο προπονητής τους δεν είχε... κολλήματα, δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί το κριτήριό του. 

Τρανή απόδειξη της σχέσης που έφτιαξε ο Βαλβέρδε με τους παίκτες του ήταν η απόλυτη υποστήριξη που είχε από αυτούς όταν άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι υπάρχει περίπτωση αντικατάστασής καλοκαίρι σε περίπτωση που έχανε το κύπελλο και με δεδομένο τον αποκλεισμό που είχε προηγηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρόμα. 

«Είναι ντροπή να ασκούν κριτική στον προπονητή. Οι παίκτες πρέπει να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι κάνουμε λάθη. Ο Ερνέστο αξίζει την αναγνώριση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Διαχειρίζεται άψογα το ρόστερ» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Ζόρντι Άλμπα μετά το επιβλητικό 5-0 στον τελικό επί της Σεβίλλης. 

Ο Βαλβέρδε δεν είναι ο πιο χαμογελαστός άνθρωπος στον κόσμο. Ούτε και ο πιο επικοινωνιακός. Ωστόσο, είναι αυτός που διαχειρίζεται άψογα τις κρίσεις, αυτός που ρίχνει τους τόνους, αυτός που θα... σβήσει τις φωτιές, που θα στηρίξει τους παίκτες του και δεν θα τους εκθέσει. 

Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι το πρωτάθλημα είναι ο πιο σημαντικός τίτλος. Το βάζουν πάνω και από το Τσάμπιονς Λιγκ επειδή είναι πιο... δίκαιο. Το κατακτά, συνήθως, αυτός που το αξίζει. Αντίθετα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση αρκεί και ένα καλό παιχνίδι. Όπως συνέβη στην περίπτωση της Ρόμα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. 

Ο Βαλβέρδε κατάφερε να φτιάξει μια ομάδα που ξεπέρασε σε επιδόσεις ακόμα και αυτή της πρώτης σεζόν του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της. Κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν κάνοντας... περίπατο και θα ήταν αήττητη αν δεν υπήρχε στο τέλος η πεντάρα από τη Λεβάντε. 

Φέτος τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά. Καλό ξεκίνημα στην αρχή της σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, οι Καταλανοί εκμεταλλεύτηκαν και τα στραβοπατήματα της Ρεάλ και της Ατλέτικο, αλλά κατά γενική ομολογία καλή μπάλα δεν παίζουν. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, βγήκε δημόσια και ουσιαστικά έθεσε ένα τελεσίγραφο στον Βαλβέρδε ζητώντας την απάντησή του στο αν προτίθεται να παραμείνει και του χρόνου στον πάγκο της ομάδας, όπως προβλεπόταν στο συμβόλαιο που υπέγραψε το 2017. 

Αμφότερες οι πλευρές φαινόταν να έχουν αρκετές επιφυλάξεις για το αν θα τους έκανε καλό να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. 

Η... ρίζα της αμφιβολίας βρίσκόταν σε εκείνη τη βραδιά του «Ολίμπικο». Μετά ήρθε η κατάκτηση του νταμπλ και σε ένα βαθμό τα προβλήματα που υπήρχαν στις σχέσεις των δύο κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι. 

Στη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου, οι επιθυμίες του Βαλβέρδε για την ενίσχυση της ομάδας δεν εισακούστηκαν. 
Ο σύλλογος ξόδεψε 125 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, αλλά ο προπονητής δεν έδειξε να... συγκινείται και χρησιμοποιούσε τους παίκτες που είχε από πέρυσι. 

Ο Βαλβέρδε δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να φύγει από τη Μπαρτσελόνα, αν ένιωθε ότι δεν καλύπτεται επαγγελματικά. Δεν θα έμενε στη Βαρκελώνη μόνο και μόνο επειδή θα «φοβόταν» για το μέλλον του, για το γεγονός ότι μπορεί να μείνει εκτός για μία ή περισσότερες σεζόν. Κάθε άλλο. 

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι είναι ο ίδιος αυτός που μπορούσε να αποφασίσει αν θα ενεργοποιηθεί η οψιόν για τη νέα σεζόν. Αρκούσε το δικό του «ναι» και η Μπαρτσελόνα θα ατο αποδεχόταν. Όπως και έγινε. 

Το «μυρμήγκι» δεν βιάστηκε ποτέ να κάνει το μεγάλο βήμα. Το έκανε όταν ένιωθε να πατά γερά στα πόδια του. Και δικαιώθηκε... 

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: