19.3.19

«Κάναμε λάθος που καταργήσαμε τη θανατική ποινή»...



Λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θέμα της εσχάτης των ποινών και απειλεί να "τιμωρήσει" και τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, εάν η...
κυβέρνηση της χώρας «αποτύχει» να το κάνει.

«Με προσβάλει να ταΐζω αυτούς που βρίσκονται στη φυλακή, αυτούς που σκότωσαν 251 πολίτες μας, αστυνομικούς και στρατιώτες τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, την 15η Ιουλίου του 2016, παρότι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στη βόρεια επαρχία Ζονγκουλντάκ, και επανέλαβε την υπόσχεση του εάν η τουρκική Βουλή ψηφίσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αυτός ως πρόεδρος να την εγκρίνει με την υπογραφή του. 

Και μια και βρισκόταν σε αυτό το θέμα, κάλεσε τη Νέα Ζηλανδία να τιμωρήσει «κατάλληλα» τον δράστη της σφαγής στα τεμένη της Κράισττσερτς, εκτοξεύοντας και μια έμμεση απειλή προς την κυβέρνηση στο Οκλαντ: 

«Δολοφόνησες με διαβολικό, χυδαίο τρόπο 50 αδελφούς μας την ώρα που προσεύχονταν», είπε απευθυνόμενος προφανώς στον Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ. «Θα το πληρώσεις. Εάν η Νέα Ζηλανδία δεν το κάνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα σε κάνουμε εμείς να το πληρώσεις».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα επιμείνει για την τιμωρία του δράστη με την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, θύμισε πάλι το μανιφέστο του Τάραντ και τις αναφορές του κατά των Τούρκων και πήγε πίσω... στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: 

«Ακόμα και η φράση που είχε γράψει ο τρομοκράτης πάνω στο όπλο του είναι σαν ομολογία για τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της χώρας μας», είπε. «Και λοιπόν, τι;  Δεν επιτρέπεται να πάμε στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης ; Ποιος είσαι εσύ που θα το πεις αυτό;» τόνισε υποστηρίζοντας κατά κάποιον τρόπο ότι υπάρχει έχθρα από πολύ παλιά με Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς, για θρησκευτικούς μάλιστα λόγους. 

Για να το στοιχειοθετήσει πήγε πίσω, στον Απρίλιο του 1915, την Αγγλο-Γαλλική εκστρατεία στα Δαρδανέλλια και την Μάχη της Καλλίπολης στην οποία συμμετείχαν και στρατεύματα της ANZAC, όπως λεγόταν το κοινό σώμα Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας. 

«Ηρθατε στην Καλλίπολη από 16.500 χιλιόμετρα μακριά. Τί θέλατε εδώ; Εμφανιστήκατε εδώ από την Αυστραλία» ξεσπάθωσε ο Τούρκος πρόεδρος «Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθούν να μας μισούν. Ο μόνος λόγος είναι ότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι και αυτοί Χριστιανοί». 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: