21.3.19

Ο ρόλος του Τσακαλώτου στον μετεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν αμφισβητείται ο Τσίπρας...

Η εξάχρονη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του 2009 μέχρι την ανάληψη της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 με ποσοστό 36,34% δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα ακόμα και σε μια πιθανή εκλογική ήττα του κόμματος. Μπορεί η...
λιτότητα που έφεραν τα μνημόνια και η αλλαγή του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων να έδωσαν μια απίστευτη ώθηση στο κόμμα, όμως και το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού και το γεγονός ότι οδήγησε την αριστερά στην εξουσία δημιουργούν γύρω του ένα "δίχτυ ασφαλείας".

Η αναβάθμιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη, οι μετρημένες κινήσεις και δηλώσεις του σε όλη την μνημονιακή περίοδο έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζεται επιτυχής στην οδό Νίκης. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δελφίνος, ωστόσο οι κινήσεις του κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων άφησαν τη δική τους “σφραγίδα” και αρκετές φορές ένα στίγμα διαφορετικό από αυτό του Μεγάρου Μαξίμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα προκάλεσε και αμηχανία. Ακόμα και σήμερα για την προστασία της α΄ κατοικίας ο κ. Τσακαλώτος έχει επιλέξει μια τακτική χαμηλών τόνων περιμένοντας μια κίνηση καλής θέλησης και μια ευελιξία από τους Θεσμούς.

Το μνημόνιο, το Μαξίμου και ο Τσακαλώτος

Μετά το τέλος του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2017 είχε προκληθεί σάλος, όταν ο υπουργός των Οικονομικών απέφυγε να προβεί σε πανηγυρικές δηλώσεις για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, σε αντίθεση με τα μηνύματα αισιοδοξίας που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου. Τον ίδιο μήνα έριχνε τον πήχη των προαπαιτουμένων που είχαν κλείσει, στο 1/3, σε αντίθεση με τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών που τον ανέβαζαν στο 80%. Σύγχυση είχαν προκαλέσει διαρροές πηγών του υπουργείου Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2018 σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τον περασμένο Μάιο σε σχέση με την “καθαρή έξοδο” χτυπούσε “καμπανάκι” πως οι αγορές, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα μνημόνια.

Είχαν προηγηθεί τον Απρίλιο τα φίλια πυρά από την ΕΡΤ για τις δηλώσεις του στους Financial Times ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.

Κριτική ο “τσάρος” της Οικονομίας είχε ασκήσει σε συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ακόμα και για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών το καλοκαίρι του 2016.

Το νέο πλαίσιο Τσακαλώτου

Είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο δεύτερος ισχυρός πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Λονδρέζος πολιτικός από την Πρέβεζα παραμένει ο άτυπος επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των “53+”. Κατά πολλούς στη μετεκλογική περίοδο αναμένεται μέσω μιας δικής του πλατφόρμας, που δεν θα είναι κατ’ ανάγκην επικριτική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, να διαμορφώνει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας επέλεξε πολύ πρόσφατα να απαντήσει ο ίδιος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. “Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές”, είχε επισημάνει, με αφορμή την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ενώ δεν άφησε να πέσει κάτω και η κριτική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που χαρακτήρισε την κυβέρνηση δημαγωγική.

Αρχηγική χαρακτηρίστηκε η εμφάνισή του πρόσφατα στο Παρίσι, όταν έκανε αυτοκριτική για τα λάθη του 2015, ενώ έσπευσε να “σβήσει τη φωτιά” που είχε ανάψει ο Παύλος Πολάκης με το τηλεφώνημα που είχε κάνει στον Γιάννη Στουρνάρα, συναντώντας τον κεντρικό τραπεζίτη, παρά τη κάλυψη που παρείχε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας το Μαξίμου.

Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας. Μέσα από τις παρεμβάσεις του στο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του κόμματος επιχειρεί να δώσει μια εικόνα συνέπειας της κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της στους δανειστές. Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κ.Ε είχε στρέψει όλα τα φώτα πάνω του, όταν στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών συγκαλούσε μυστική βραδινή διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και ορισμένα μέλη της κίνησης των “53+”.

Ενδιαφέρον θα έχει η ανακοίνωση της νέας 15αδας των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αναμένεται οι “53+” να έχουν τη δική τους συμμετοχή...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: