19.3.19

«Οι Έλληνες δεν σταματάτε ποτέ»»...

«Μake Greece great again» αναφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τη...
σημασία που είχε ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη διαμόρφωση των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και «χάθηκε» στη μετάφραση, καθώς φορούσε ένα καπέλο που ανέγραφε «Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» ξεκίνησε την ομιλία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά και μια ιστορική αναδρομή στη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού με αναφορές στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη. 

Ακόμη, αναφέρθηκε στις αξίες που μετέδωσε η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, θεωρώντας τις τον θεμέλιο λίθο του «μεγαλείου της Αμερικής».

Στη συνέχεια, εξύμνησε τη σκληρή δουλειά των Ελλήνων, λέγοντας: «δεν σταματούν ποτέ. Δεν τα παρατάτε ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλουμε». «Τιμάτε τη σκληρή δουλειά. Αγαπάτε τις οικογένειές σας. Εμπλουτίζετε τον πολιτισμό σας. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στις οικογένειές σας, στις κοινότητες σας και στη χώρα μας. Μέσα από το κίνητρο της δημιουργίας και τη θέλησή σας να πετύχετε...Και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο και διατηρείτε την πίστη σας στην ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού. Και αυτό είναι υπέροχο».

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου και του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Τέλος, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε διακήρυξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπου χαρακτήρισε «ισχυρό» το επίπεδο συνεργασίας τους. Οι ΗΠΑ δηλώνουν πως ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας αλλά και ο εμπορικός διάλογος των δύο χωρών αναφέρονται ως παραδείγματα που συνέβαλαν τόσο στην ανάδειξη της δύναμης των διμερών σχέσεων όσο και στην εμπέδωση του περιφερειακού ηγετικού ρόλου της χώρας. Ακόμη, επικροτείται η επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς, όπως σημειώνεται, «η επικύρωση αυτή επιβεβαίωσε τον ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου, με τη δέσμευση να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: