19.3.19

Παίρνουν πάνω τους τη μάχη των ευρωεκλογών...

...οι «εξ απορρήτων» του Τσίπρα...

Με τη συνδρομή των πολύ στενών συνεργατών του, Πάνου Σκουρλετη, Νίκου Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπει για τα καλά στη...
μάχη των ευρωεκλογών διαμηνύοντας σε κάθε ομιλία του πως οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Το ίδιο έκανε και χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε και συντόνισε ο Στέλιος Κούλογλου στον Κεραμεικό τονίζοντας πως “αν και πολλοί με έχουν 'γαργαλήσει' να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα με τις ευρωπαϊκές, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό”. Στην κούρσα των ευρωεκλογών πολλές σημαντικές πρωτουβουλίες έχει αναλάβει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης με τις συμμαχίες που “ψήνονται” σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει το προνόμιο του αιφνιδιασμού αν δει πως οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του δεν επιτρέπουν την εξάντληση της τετραετίας ή είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι το τέλος; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε ο ίδιος έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις και το βλέμμα του είναι στραμμένο απολύτως στη μάχη των ευρωεκλογών. Αδιάψευστος μάρτυρας της αναμονής που υπάρχει είναι η μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Αλέξης Χαρίτσης με τη νέα τροπολογία δείχνει πως δεν αφήνει τίποτα στην τύχη δημιουργώντας τον μηχανισμό που θα διευκολύνει τη διεξαγωγή ακόμα και τριπλών εκλογών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Νίκος Παππάς περιοδεύει σήμερα στο Κιλκίς, αφού η αλλαγή του κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Μαξίμου. Για την “οικονομία και την κοινωνία μετά τα μνημόνια” θα μιλήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την Τετάρτη στη Νέα Ιωνία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συνεχίζει τις ομιλίες του σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στον Πειραιά μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θεόδωρο Δρίτσα με θέμα “το προοδευτικό μέτωπο ενάντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό”. Οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι στοχευμένες και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας, που ηγείται της εκστρατείας, μίλησε χθες σε νέους πολίτες. Η αποχή αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ευρωκάλπης και η αφύπνιση του εκλογικού σώματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Παράλληλα με το πλάνο που έχει σχεδιαστεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν πως η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισημαίνει συνεχώς πως η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι χαλαρή, αλλά και ο πήχης των 3,5 μονάδων διαφορά που έβαλε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως διαφορά των εκλογών, αποτελούν αποτέλεσμα του πολιτικού πλάνου που έχει ακολουθήσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν πως στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν πιεστεί από την πιθανότητα η πρωτιά να μην είναι όσο καθαρή θα ήθελαν και έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση συσπείρωσης των δεξιών ψηφοφόρων. 

Τα ίδια στελέχη δεν πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα στα αριστερά του από τους υπάρχοντες σχηματισμούς σε αντίθεση με τη ΝΔ, που ειδικά στην ευρωκάλπη, θα δει στη Βόρεια Ελλάδα να αποτυπώνεται διαρροή προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων.

Από το Μαξίμου προσπαθούν να μην κάνουν βιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη μάχη των Βρυξελλών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη, που πρώτο ανέδειξε το newpost.gr, προχώρησε αφού πρώτα υπήρξε η απαραίτητη ζύμωση, “ζυγίζοντας” όλες τις αντιδράσεις.

Παράλληλα, με την προεκλογική καμπάνια οι συζητήσεις για τη συμπλήρωση των 42 της ευρωλίστας συνεχίζονται στην Κουμουνδούρου. Είκοσι έξι ονόματα λείπουν και οι περισσότεροι αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται για τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα από το χώρο του κέντρου στις 27 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνονται στελέχη από τις τοπικές κοινωνίες (Θράκη, Μακεδονία, Κρήτη κλπ), ενώ θεωρείται αβέβαιο αν τελικά κάποιος κορυφαίος υπουργός θα συμμετέχει στην τελική λίστα. Συνεχίζονται ακόμα και τώρα οι επαφές με καλλιτέχνες και αθλητές που ενδεχομένως θα έλεγαν το “ναι” στον Αλέξη Τσίπρα για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Ενδεχομένως 2-3 πρόσωπα να κρατήσει ο πρωθυπουργός στο συρτάρι του για να ανακοινωθούν ακόμα και τον επόμενο μήνα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: