21.3.19

Τα επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στους εκβιασμούς...

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των… εκβιασμών έστειλε η κυβέρνηση, εκδηλώνοντας με σαφήνεια την πρόθεσή της να προχωρήσει μέχρι αύριο στη...
μονομερή νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο ήδη από την Τρίτη είχε διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων, ωστόσο, αν συνεχιστούν οι εμμονικές απαιτήσεις των… εταίρων επί τεχνικών ανθυπολεπτομερειών που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, θα καταφύγει στην έσχατη λύση της μονομερούς νομοθέτησης.

Μέχρι αύριο, όμως, επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπουν ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα φτάσουμε στην επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση έχει δυο πολύ βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο είναι ότι το νέο πλαίσιο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες. Συμφωνίας που προήλθε έπειτα από επίπονες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες «win–win», δηλαδή όλοι κερδισμένοι, καθώς και οι δανειολήπτες προστατεύονται και οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν κινδυνεύουν και «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, που δυνητικά θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, θα γίνουν και πάλι ενήμερα.

Πιθανότατα η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών να αιφνιδίασε ορισμένους κύκλους που είχαν…ποντάρει σε ναυάγιο, προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Το δεύτερο ελληνικό επιχείρημα είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο φως», καθώς δεν διαπιστώνει την ύπαρξη ενδεχόμενων κινδύνων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών.

Αντίθετα, οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς πηγαίνει πίσω το σύστημα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα μείωσής τους είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.

Τραπεζικά στελέχη μάλιστα… αναρωτιόνταν πώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών αν μπουν τα επιχειρηματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ με υποθήκη την πρώτη κατοικία, όπως υποστηρίζουν οι θεσμοί, όταν τα «κόκκινα στεγαστικά είναι συνολικά 26 δισ. ευρώ και το 46% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει σαφές σε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η μετωπική σύγκρουση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή αλλά έσχατη, όμως «κόκκινες» γραμμές υπάρχουν και οι θέσεις της είναι πλήρως στοιχειοθετημένες.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες –θα προβλέπει υπόλοιπο δανειακής οφειλής τις 130.000 ευρώ, αλλά θα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές, καθησυχάζοντας τις… ανησυχίες των θεσμών. Κι αυτό γιατί κυβέρνηση και τράπεζες δεν θέλουν να την… πατήσουν όπως η Κύπρος, που είδε το ψηφισμένο, αντίστοιχο πλαίσιο, το «Εστία» να κόβεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp).

Ειδικότερα:

Οι θεσμοί ζητούν να μείνουν να εκτός προστασίας τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, με το επιχείρημα της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη να τα συμπεριλάβει και έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι μπορεί να δεχθεί τη μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας –μόνο για τα επιχειρηματικά– κοντά στις 200.000 ευρώ και το όριο των 250.000 ευρώ να παραμείνει μόνο για τα στεγαστικά. Με τον τρόπο αυτόν, στενεύει ακόμα περισσότερο η ήδη «σφιχτή» περίμετρος του πλαισίου, που με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ και στεγαστικά 9 δισ. ευρώ. Ανοιχτό είναι εξάλλου το ενδεχόμενο, ειδικά για τα επιχειρηματικά, να εισαχθούν επιπλέον κριτήρια - ασφαλιστικές δικλίδες.

Περαιτέρω μείωση του περιουσιακού κριτηρίου που αφορά την ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας που συνδέεται με τη δανειακή προς ρύθμιση οφειλή. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποσύνδεση της αξίας της ακίνητης περιουσίας από το υπόλοιπο οφειλής -προβλεπόταν στο 100%- και καθορισμού της κάτω από τις 100.000 ευρώ, αλλά υψηλότερα από το κατώτατο, μη ρεαλιστικό όριο (πληροφορίες αναφέρουν περί τα 30.000 ευρώ) που θέτουν οι θεσμοί. Aνοιχτό εξάλλου, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι και το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο του ύψους των καταθέσεων κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αυτό που υπογράμμιζαν στην «Εφ.Συν.» (4/3/2019) τραπεζικές πηγές είναι ότι τα περιουσιακά κριτήρια καθιστούν κατ’ αρχήν επιλέξιμους τους δανειολήπτες που τα πληρούν, χωρίς ωστόσο να υποχρεώνουν την τράπεζα να προβεί σε ρύθμιση του «κόκκινου» δανείου και στη συνέχεια σε επιδότηση της δόσης τους δανείου από το Δημόσιο. Σημείωναν εξάλλου ότι οι τράπεζες μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των αιτούντων εξωδικαστική ρύθμιση...

Άρτεμις Σπηλιώτη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: