20.3.19

Στα άκρα οι σχέσεις Σαμαρά – Καραμανλή...

Στο χειρότερό τους σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών. Από τη στιγμή που επανεντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία μέχρι και...
σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να βάλει στο κάδρο τον Κώστα Καραμανλή, αν και ο τελευταίος είχε συγκρουστεί με την οικογένεια Μητσοτάκη προκειμένου να βγάλει στον Μεσσήνιο πολιτικό εισιτήριο επιστροφής από την πολιτική έρημο.

Οι δυο τους όμως είναι πλέον δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, μια και έχουν να επικοινωνήσουν εδώ και αρκετό καιρό, ενώ επιλέγουν να κάθονται μακριά ο ένας από τον άλλο τόσο στις συζητήσεις στη Βουλή όσο και στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Επιτροπής, όταν αναγκαστικά κάθονται δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά έτσι ώστε να σταλεί το απαραίτητο μήνυμα ενότητας στη βάση του κόμματος.


Καμία στήριξη

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στο σκάνδαλο της Novartis και στο γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά, αντιθέτως, υπερασπίστηκε όσα είχε ισχυριστεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ζήτημα των εμβολίων. Η κίνηση αυτή φέρεται να έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του Μεσσήνιου πολιτικού, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επιχειρεί να συνδέσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξει τη θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού.

Την τακτική αυτή άρχισε ουσιαστικά να τη διαρρέει ο Αντώνης Σαμαράς σε ιστοσελίδες που έλεγχε όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με στόχο να πλήξει τον Κώστα Καραμανλή.

Όσο θα προχωράει δε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται όσα υποστηρίζει στο παρασκήνιο να τα υποστηρίξει με πιο έντονο τρόπο και δημοσίως, με κίνδυνο να μπει το κόμμα σε φάση εσωστρέφειας. Παράλληλα, εξάλλου, ενόχληση υπήρξε στο στρατηγείο της Δημοκρίτου και για τη στάση του Κώστα Καραμανλή στο Μακεδονικό, καθώς επιθυμούσαν μια πιο σκληρή δήλωση από τον πρώην πρωθυπουργό για το εθνικό ζήτημα.

Δεν απαντάει στις προκλήσεις

Διαφορετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Παναγή Κυριάκου, με τον Κώστα Καραμανλή να γνωρίζει όσα λέει εναντίον του ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά να μην ασχολείται με τις προκλήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού, όπως, άλλωστε, έκανε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει την κριτική που του ασκεί σε κάθε ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς, την οποία του μεταφέρουν οι βουλευτές που τον επισκέπτονται στο πολιτικό του γραφείο.

Ωστόσο, τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υπενθυμίζουν τη στάση που είχε ακολουθήσει αρχικά ο Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση του Βατοπεδίου, όταν έξω από τη Ρηγίλλης είχε στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Στη συνέχεια, βέβαια, βλέποντας ότι δεν υπήρχαν ευθύνες της τότε κυβέρνησης, άλλαξε ρότα, υποστηρίζοντας ότι «το Βατοπέδι χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».


Στόχος του Κώστα Καραμανλή, όταν πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος, ήταν να ακολουθήσει τον δρόμο της σιωπής προκειμένου να μην διχάσει τους ψηφοφόρους και τα στελέχη της παράταξης που υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί χωρίς ανταλλάγματα.

Συστρατεύεται με την κεντρική γραμμή της ΝΔ ακόμα κι όταν έχει ενστάσεις, ενώ δίνει το «παρών» σε όλες τις κοινοβουλευτικές και κομματικές διαδικασίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίζει τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν ή υπήρξαν μέλη των κυβερνήσεών του. Το είχε πράξει ακόμα κι όταν ήταν πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Την ίδια πεπατημένη επέλεξε, λοιπόν, και στη συνέχεια, όταν στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη για το Μακεδονικό, καθώς και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως προαναφέραμε.

Ο ανταγωνισμός

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ και στη συνέχεια τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να αποδεχτεί τη μεγάλη απήχηση που συνέχιζε να έχει ο Κώστας Καραμανλής στη βάση του κόμματος, την οποία δεν μπόρεσε ο ίδιος να κερδίσει.

Παρά το γεγονός ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός έγινε αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης με τη στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιχείρησε να έρθει κοντά με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά μπήκε σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού για τον τρόπο που είχε κυβερνήσει τη χώρα ο Κώστας Καραμανλής, αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας.

Με την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε να ξιφουλκεί εναντίον του Κώστα Καραμανλή, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τόσο τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος διεκδικούσε την ηγεσία της παράταξης.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός κινητοποίησε τον κομματικό μηχανισμό που έλεγχε, στηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο στη συνέχεια και ύστερα από δίκη του πίεση έχρισε αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας...

Σωτήρης Σταθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: