26.3.19

Ποιο αποτέλεσμα κυνηγά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές...

Ακριβώς δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά. Η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα είναι σφοδρή και ζητούμενο είναι το...
αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να μην προδικάζει την ετυμηγορία της εθνικής κάλπης τρεις μήνες μετά. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση πως ο πρωθυπουργός δεν θα αιφνιδιάσει επιλέγοντας να οδηγήσει τη χώρα σε τριπλές κάλπες στις 26 Μαΐου.

Οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι οι υποψήφιοι που σηκώνουν μέχρι αυτή τη στιγμή το μεγάλο βάρος της εκστρατείας του κόμματος, εκτός από τα κορυφαία στελέχη που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα.

Η συσπείρωση του κόμματος, η ελαχιστοποίηση της αποχής και η αποφυγή της “χαλαρής” ψήφου είναι το στοίχημα του Μαξίμου και οι 60 ημέρες που απομένουν πριν να στηθεί η ευρωκάλπη θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος που θα μπορούσε να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σχεδόν όλα τα στελέχη παραδέχονται πως τα ποσοστά της ευρωκάλπης θα καθορίσουν και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων θα κρίνει τη μάχη: η διαφορά με τη ΝΔ (επιθυμούν να είναι μικρότερη των 5 μονάδων), το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (να μην κινηθεί κάτω από το 25%), τι θα γράψει το “κοντέρ” για τη ΝΔ (να είναι κάτω από το 30%) και βέβαια η πτήση που θα πραγματοποιήσει το ΚΙΝΑΛ να μην είναι ιδιαιτέρως υψηλή (μέχρι 7% - 8%). Το τελευταίο στοιχείο θα δείξει και κατά πόσο το εγχείρημα του Μαξίμου για διείσδυση στον χώρο του κέντρου ήταν επιτυχημένο προκαλώντας φθορά στη Χαριλάου Τρικούπη και μετακίνηση ψηφοφόρων προς την Κουμουνδούρου.

Σε κάθε περίπτωση ο φόβος μιας μεγάλης ήττας, που θα καθιστούσε την κυβέρνηση πολιτικά αδύναμη και υπό προθεσμία, υπάρχει και αποτελεί τον βασικό λόγο που υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για να στηθουν ξεχωριστά οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Το αποτύπωμα της Συμφωνίας των Πρεσπών εξακολουθεί να προβληματίζει και το βάρος της κυβέρνησης έχει ήδη πέσει στη Βόρεια Ελλάδα.

Το άλλο “παζλ” που έχουν να λύσουν στην Κουμουνδούρου έχει να κάνει με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Καμία πληροφορία σχετικά με νέα πρόσωπα δεν έχει διαρρεύσει μετά τον σάλο που προκλήθηκε με την απομάκρυνση της Μυρσίνης Λοΐζου και όλα δείχνουν πως οι υποψήφιοι περνούν από “ακτινογραφία” πριν ανακοινωθούν επίσημα. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα και εκτός απρόοπτου θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ακόμα ομάδα προσώπων που θα διεκδικήσουν μια θέση στις Βρυξέλλες. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, νυν βουλευτές, στελέχη της κεντοραριστεράς, μέλη κοινωνικών φορέων, ομοσπονδιών και τοπικών κοινωνιών, αθλητές και καλλιτέχνες έχουν “βολιδοσκοπηθεί” και αναμένεται να απαρτίσουν την τελική λίστα των 42.

Όσον αφορά τις εκλογές των ΟΤΑ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως το χρώμα του χάρτη από τις περιφέρειες, αλλά και οι μεγάλοι δήμοι της χώρας θα δώσουν το μήνυμα της κάλπης σε 60 ημέρες. Σε πέντε περιφέρειες ευελπιστούν τα αποτελέσματα να είναι θετικά (Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη), ενώ πολύ δύσκολο θεωρείται το στοίχημα της Αττικής. Σε Αθήνα, Θεσσαλονική και Πειραιά, όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το newpost.gr, πρώτος στόχος είναι ο δεύτερος γύρος, προκειμένου οι υποψήφιοι να κυνηγήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις 2 Ιουνίου...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: