18.3.19

Τη μάχη της «επιβίωσης» δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...

Οι επόμενες εθνικές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν, θα διεξαχθούν με πολύ διαφορετικούς όρους για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου στη...
Βουλή, όπως αποτυπώθηκε το 2012 και διαμορφώθηκε στις δύο κάλπες που στήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δοθεί η τελική εκλογική μάχη για τους νέους 300 βουλευτές είναι ακόμα πολύ ρευστό, αφού εδικά για τον κυβερνών κόμμα το καινούργιο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται θα προκαλέσει ένα ντόμινο αλλαγών. Παρά το γεγονός πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέδιδαν το κλίμα εκνευρισμού που υπήρξε στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στο γεγονός πως οι συσκέψεις των 145 δεν είναι τόσο συχνές, η επικείμενη εκλογική μάχη φαίνεται πως έχει εκτοξεύσει το άγχος αρκετών στα ύψη. 

Επτά παράγοντες θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις εθνικές κάλπες που πλησιάζουν με τους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος να έχουν ξεκινήσει ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία στις γειτονιές των περιφερειών τους. 

Το πρώτο κόμμα 

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 είχε εκλέξει 13 βουλευτές με ποσοστό 4,6%. Η "απογείωση" έγινε τρία χρόνια μετά εκλέγοντας 52 και 71 βουλευτές τον Μάιο και τον Ιούνιο με ποσοστά 16,78% και 26,89% αντίστοιχα. Κινδυνεύει η Κουμουνδούρου να γυρίσει σε αυτό τον αριθμό βουλευτών; Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να αλλάξει την εικόνα, η μισή από τη σημερινή δύναμη της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα πάψει να υπάρχει. Εκτός Βουλής θα κινδυνέψουν να μείνουν και στελέχη πρώτης γραμμής με τον "συνωστισμό" στις λίστες να είναι πολύ μεγάλος.

Στη β' Αθήνας τα πράγματα αλλάζουν. Σπάει πλέον σε τρεις τομείς και οι 17 που εξελέγησαν πριν από 4 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για μια θέση στη Βουλή. Έντεκα είχαν πάρει το "εισιτήριο" για τη Βουλή από τη ΝΔ που δεν τα είχε καταφέρει το 2015 στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Βίτσας (μετακομίζει από τη β΄ Πειραιά), Θεανώ Φωτίου, Νίκος Ξυδάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Τόσκας θα μπουν στη μάχη έχοντας ως "όπλο"  και την υπουργική τους διαδρομή την τελευταία τετραετία.

Οι υποψήφιοι που θα πιεστούν πολύ θα είναι όσοι εκλέγονται σε περιφέρειες από όπου γίνεται η δεύτερη κατανομή για να δοθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. 

Σε 8 τετραεδρικές (Έβρος, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κορινθία, Κυκλάδες) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις 3 έδρες, ενώ στα Χανιά πήρε και τις 4. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πιερία ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερο κόμμα, όμως η ΝΔ που είχε την πρωτιά εξέλεξε μόλις έναν βουλευτή.  Όσον αφορά τα πρόσωπα σε αυτή την κατηγορία των περιφερειών προβληματισμός υπάρχει για δυο κορυφαίους: Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης εκλέγονται στον νομό Χανίων και ήδη έχουν υπάρξει πληροφορίες για μετακόμιση τους, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται. Τα σενάρια τέτοιων αλλαγών με τις παράλληλες συνεννοήσεις που γίνονται για μετακινήσεις προσώπων από δύσκολες περιφέρειες προς την ευρύτερη περιοχή της Αττικής προκαλούν εύλογους εκνευρισμούς στην πορεία προς τις κάλπες. 

Οι "πονοκέφαλοι", όμως δεν σταματούν εκεί, αφού και σε πενταεδρικές περιφέρειες (Κοζάνη, Φλώρινα) ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4 έδρες, ενώ στην Ηλεία και στα Δωδεκάνησα 3. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Μεσσηνίας, όπου παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχασε, οι 3 θέσεις της Βουλής πήγαν στην Κουμουνδούρου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. 

Το δύσκολο "παζλ" για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου συμπληρώνεται και με τις 7 μονοεδρικές. Οι 5 είχαν βαφτεί ροζ το 2015 (Γρεβενά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Φωκίδα, Σάμος) και οι δύο μπλε (Ευρυτανία, Λευκάδα). Χρήστος Μπγιάλας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Σταύρος Κοντονής, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και Δημήτρης Σεβαστάκης είναι οι βουλευτές των "μοναχικών νομών" της χώρας που θα δώσουν για άλλη μια φορά μια εκλογική μάχη  "χωρίς αύριο" σε περίπτωση ήττας. 

Τα νέα στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ 

2. Το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο δεν σημαίνει μόνο περισσότερες ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανή αύξηση των εκλογικών ποσοστών σε μια δύσκολη περίοδο για το κυβερνών κόμμα που έχει υποστεί τη φθορά της εξουσίας. Νέα πρόσωπα θα μπουν στις κομματικές λίστες και αυτό φαίνεται να προκάλεσε τη δυσθυμία αρκετών μέσα στο κόμμα μετά την είσοδο του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκαστο υπουργικό συμβούλιο, από τη στιγμή που η άτυπη "επετηρίδα"  που υπάρχει φαίνεται να σπάει. Ο υφυπουργός Μεταφορών θα διεκδικήσει, εκτός απροόπτου την εκλογή του στην Αιτωλοακαρνανία, από όπου βέβαια αδειάζει μια θέση λόγω της μετακόμισης του Παναγιώτη Κουρυμπλή στην  Ευρωβουλή, ενώ και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει το δικό του κοινό στην Ημαθία. Όσοι παρακολουθούν τις εσωκομματικές διαδικασίες γνωρίζουν ήδη ποιες θα είναι οι "νέες αφίξεις" πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανά περιφέρεια. Έχοντας εδώ και χρόνια διαμορφώσει το δικό τους ακροατήριο η εσωκομματική σύγκρουση θα είναι σκληρή. 

Τα νέα δυνατά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ 

3. Είναι μόνο οι Πασοκογενείς, που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα πιέσουν τους "παλιούς" του κόμματος; Από το 2015 έως σήμερα πολλά νέα κορυφαία στελέχη  αναδείχθηκαν και διεκδικούν με πολύ μεγάλες αξιώσεις για πρώτη φορά μια θέση στο Κοινοβούλιο. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέξης Χαρίτσης, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Λευτέρης Κρέτσος, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Στέργιος Πιτσιόρλας, Γιώργος Τσίπρας και Παναγιώτης Ρήγας αναμένεται να βρεθούν στα ψηφοδέλτια.  Σημαντικό ρόλο, από τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, θα παίξουν σε θέσεις "κλειδιά" του ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Μιχάλης Καλογήρου και Βαγγέλης Καλπαδάκης. 

Μεγάλη είναι η «προσφορά» και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει το έργο των υποψήφιων του κόμματος ακόμα πιο δύσκολο.  Ο Φώτης Κουβέλης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα ενταχθούν στις λίστες για τη μάχη της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης, παρά τις προτάσεις που του έχουν γίνει από την Κουμουνδούρου, δεν έχει καταλήξει, αν η πολιτική του επάνοδος θα γίνει μέσω των βουλευτικών εκλογών. 

Η στήριξη που παρείχαν στον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση ο Τέρενς Κουίκ, ο  Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης αναμένεται να τους οδηγήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η Έλενα Κουντούρα θεωρείται σίγουρη για τη μάχη της Ευρωβουλής, ωστόσο η μη εκλογή της θα σημάνει αυτόματα τη συμμετοχή της στις λίστες της Κουμουνδούρου, ενώ αναλόγως αναμένεται να κινηθεί και ο Σπύρος Δανέλλης. "Πολύς κόσμος" συγκεντρώνεται και στη β΄ Πειραιά με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να διεκδικούν μια θέση στη νέα Βουλή. 

Οι δημοτικές εκλογές 

4. Τα νέα πρόσωπα που θα αναδειχθούν μέσα από τη διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ειδικά από τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν και το "γκελ" που θα κάνουν στις τοπικές κοινωνίες, δεν θα αφήσουν αδιάφορη την ηγετική ομάδα του Μαξίμου. Στους σχεδιασμούς που γίνονται αναμένουν να δουν τα τελικά αποτελέσματα, προκειμένου να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα φέρουν καλές επιδόσεις και μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και υποψήφιοι δήμαρχοι, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος ή η Κατερίνα Νοτοπούλου θεωρείται βέβαιο πως στην περίπτωση μη εκλογής του θα δώσουν στη συνέχεια τη μάχη των εθνικών εκλογών.   

Το ψηφοδέλτιο Eπικρατείας 

5. Μπορεί οι θέσεις να είναι λίγες, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 εξέλεξε 5 βουλευτές επικρατείας και η ΝΔ 4, ωστόσο οι κορυφαίοι που θα τοποθετηθούν στο τιμητικό ψηφοδέλτιο χωρίς να μπουν στη διαδικασία σταυρού θα αφήσουν λίγο περισσότερο χώρο στις περιφέρειες που ενδεχομένως να κατέβαιναν υποψήφιοι. 

Η Βόρεια Μακεδονία 

6. Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά αποκλειστικά τους υποψήφιους στη Μακεδονία, όπου τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζονται σαφώς "ψαλιδισμένα". Οι τωρινοί βόρειοι βουλευτές βλέπουν πως η καμπάνια που θα κληθούν να κάνουν θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη κουβαλώντας ένα "βαρύ φορτίο στην πλάτη". Θα έχουν μεγάλο μειονέκτημα σε σχέση με  τα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, που δεν υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα διεκδικήσουν μια θέση στη Βουλή. 

Για τις τριεδρικές βόρειες περιφέρειες (Δράμα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη) το εκλογικό μέτρο είναι 33,3%, για τις τετραεδρικές (Έβρος, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Καβάλα) 25%, ενώ στις πενταεδρικες (Κοζάνη) φτάνει στο 20%.   

Η μάχη της Ευρωβουλής 

7. Σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οι ευρωεκλογές αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αν πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. Ουσιαστικά έχουν κληθεί και οι ίδιοι να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων για τη μάχη των Βρυξελλών, αφού ένα καλό αποτέλεσμα στις 26 Μαίου μπορεί να είναι ο οδηγός για μια σκληρή και επί ίσοις όροις σύγκρουση λίγους μήνες μετά. Η ευρωκάλπη δρα βοηθητικά, αφού επιμηκύνει την προεκλογική περίοδο και αυξάνει την συχνότητα  των ανοιχτών ομιλιών και των επαφών όλων των στελεχών της πλειοψηφίας με τους πολίτες.   

Από τη στιγμή που  η πολιτική επιβίωση βουλευτών, στελεχών και νέων υποψηφίων εξαρτάται από την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι η κινητοποίηση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και αυτό το σήμα έχει δοθεί κεντρικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: