21.3.19

Πρόκληση Τραμπ...



...με τα υψώματα του Γκολάν...

Σε ακόμα μία προκλητική δήλωση προέβη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter υποστήριξε ότι είναι πια καιρός να αναγνωρίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την κυριαρχία του...
Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στον πόλεμο του 1967.

Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο Τραμπ, η ενέργεια αυτή έχει στρατηγική σημασία και αφορά στην ασφάλεια για το κράτος του Ισραήλ και στη σταθερότητα της περιοχής. 



Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε τη λέξη «κατεχόμενα» όταν αναφέρθηκε στα χερσαία υψώματα του Γκολάν, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το 2018. Η διαφοροποίηση που έγινε, κάνει λόγο για «ελεγχόμενη από το Ισραήλ περιοχή» και ουσιαστικά απομακρύνεται από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες ο Τραμπ είχε αποφασίσει να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κι αυτή η ενέργεια αποτέλεσε ανατροπή σε μία πάγια θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Τα υψώματα (ή υψίπεδα) του Γκολάν αποτελεί μία στρατηγικής σημασίας περιοχή, την οποία κατέλαβαν οι Ισραηλινοί στον «πόλεμο των 6 ημερών» το 1967. Έκτοτε η Συρία εμμένει στη θέση πως οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ περιλαμβάνει την επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: