25.3.19

Κατρούγκαλος: Όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι...



...μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο...

«Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικό. Μήνυμα για την εθνική μας ανεξαρτησία, τα εθνικά μας δίκαια, την ελευθερία τη δική μας και την πανανθρώπινη ελευθερία. Μήνυμα ότι...
όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο: την ανάσταση μέσα από την αντίσταση, ακόμα και όταν ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά εναντίον μας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη δήλωσή του από την Καλαμάτα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως ο αγώνας για τα εθνικά δίκαια συνεχίζεται τώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες και επισήμανε πως «μετά τα μνημόνια ανακτήσαμε πλήρως την εθνική μας κυριαρχία και δεν είμαστε μόνο μια σταθερή δημοκρατία, εξάγουμε και τη σταθερότητα». Περαιτέρω υπογράμμισε πως «και με το καινούργιο ακόμα πιο αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος που έχουμε, με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, μπορούμε να αδρανοποιούμε προβολή ισχύος από κάθε αναθεωρητική δύναμη και να επιβάλλουμε το διεθνές δίκαιο ως το μοναδικό πλαίσιο για τις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως τις καθορίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του. Κατέστησε σαφές πως «επιδιώκουμε να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της, όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας».

Και στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε ο κ. Κατρούγκαλος, «προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και προφανώς αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους». «Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις. Κανείς δεν πρέπει ούτε να τις αλλοιώνει, ούτε να τις διαστρεβλώνει. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί, όπως είπε ο Μακρυγιάννης» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το Καστελόριζο, ο κ. Κατρούγκαλος διαμήνυσε πως όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχει υφαλοκρηπίδα και προσέθεσε: «Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική». Σημείωσε ότι μολονότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. «Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Τι λέει ο ποιητής: Ό,τι είναι αληθές πρέπει να το θεωρούμε και εθνικό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η εθνική μας στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες, και υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή προκλητική δήλωση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, ο κ. Κατρούγκαλος αφού είπε πως δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας και πως έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διαμήνυσε: «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: